Sport > Košarka

ČUDO na Evrobasketu, Poljska izbacila Sloveniju, Dončić TRAGIČAR

Poljska pobedila Sloveniju u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u košarci (90:87) i plasirala se u polufinale

Autor: K1info.rs/sportal.blic.rs

14/09/2022 > 22:44

podeli vest:

ČUDO na Evrobasketu, Poljska izbacila Sloveniju, Dončić TRAGIČAR
Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn


Kakvo iznenađenje u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, ubedljivo najveće na ovom takmičenju. Košarkaši Poljske eliminisali su selekciju Slovenije, aktuelnog šampiona Starog kontinenta, u četvrtfinalu - 87:90.

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bio je Mateuš Ponitka sa 26 poena, 16 je dodao Ej Džej Slouter, 15 Mihal Sokolovski, a 14 Jaroslav Ziskovski.

Kod Slovenaca istakao se Vlatko Čančar sa 21 poenom, a pratili su ga Goran Dragić sa 15 i Luka Dončić sa 14 poena.

Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Rana faza ovog meča donela nam je, u tom trenutku, neočekivanu borbu. Mnogi ljubitelji igre pod obručima očekivali su da će Dončić i drugari još jednom lako izaći sa kraj sa protivnikom, kao što je to bio slučaj u prvom susretu sa Belgijom, uprkos tome što je taj meč odlučen u drugom poluvremenu. Sa druge strane, Poljska je znatno rasterećenije ušla u ovaj susret, neki bi rekli da su upravo ušli u kalup "lavova", samo da je kvalitet bio na njihovoj strani u većoj meri u odnosu na Belgijance. Uspeli su da kazne lošu igru "zmajčeka", pre svega u defanzivi, a Sokolovski, Ziskovski i Slouter slali su otrovne strele u srca navijačima Slovenije.

Dončić i saigrači nisu imali rešenje, jedini koji je na momente prikazivao određenu napadačku inspiraciju jeste Vlatko Čančar, koji je ujedno bio i najefikasniji pojedinac u svom timu. Podhitno je morao da promeni Aleksandar Sekulić nešto u igri svoje ekipe, koja je mogla da bude zadovoljna što nakon prvih deset minuta ima minus od samo tri poena - 23:26.

A šta onda tek reći za drugu deonicu? Kako nazvati ono što smo videli od košarkaša u crvenim dresovima tokom drugih deset minuta igre u Mercedes Benz Arene u Berlinu? Serijom 15:3 Poljaci su stigli do ogromnih 15 poena prednosti. Upalio je mašinu Mateuš Ponitka, krenuo je da igra u svom prepoznatljivom "nezaustavljivom" modu, dok su mu sa strane podršku pružali pouzdani šuteri kao što su Sokolovski i Sloter. Sve je išlo do ruke izabranicima Igora Miličića, dok isto to nije mogao da kaže i njegov kolega na klupi Slovenije, koji je bio prinuđen da "seče" seriju protivnika.

Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Ipak, ne da nije uspeo da to uradi, već je izazvao i kontra efekat. Krenuli su Poljaci još agresivnije, još motivisanije u finiš prvog poluvremena, a nakon trojke upravo Ponitke prednost je otišla na ogromnih 20, da bi Sokolovski istu "podebljao" na čak 23 poena. "Zmajčeki" su se našli u prilično nezgodnoj situaciji, trener Aleksandar Sekulić nije imao rešenje ni na jednom kraju terena, pa je njegov tim na poluvreme nosio ogromnih 19 poena minusa - 39:58.

Veliki problem predstavljala je povreda Luke Dončića, koji je već rovit ušao u ovaj susret, a nakon lične greške nad Sokolovskim ponovo je osetio bolove, pa je morao da izađe iz igre. Vratila se zvezda Dalas Maveriksa nedugo nakon toga, ali je bilo jasno da nije ni u fizičkom, ali ni u psihičkom, stanju da igra na prepoznatljivom nivou. Sa druge strane, Poljaci su koristili sve poklone.

Kao što je bilo i očekivano, Slovenija je u treću deonicu morala da izađe mnogo angažovanije. Ratnički mentalitet Dončića i saigrača još jednom je došao do izražaja, a u povratku im je u mnogome pomogla neorganizovana igra Poljaka. Slouter i Ponitka su se ispucavali za tri poena, ostali saigrači nisu pružali podršku kakva je potrebna da bi se održavala ubedljiva prednost, dok su izabranici Aleksandra Sekulića krenuli mnogo angažovanije na oba kraja terena.

Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Probudio se Dončić, Dragić je radio ono što najbolje zna, dok se neraspoloženi protivnik sa druge strane ispucavao hicima sa distance. Činilo se kao da je Poljska mislila da je posao nakon uvodnih 20 minuta rešen, te da je svakim novim košem Slovenija dodatno uterivala strah u kosti protivniku. Faktor je bio Jaka Blažić, koji je pre svega na defanzivnom delu terena doneo svoj doprinos timu, ali su i njegovom trojkom "zmajčeki" došli na minus od samo pola koša.. Pred poslednju deonicu ušlo se sa samo poenom viška za nominalne goste - 63:64.

Očekivalo se da će Slovenija kao iskusnija ekipa znatno mirnije ući u finiš meča i na krilima momentuma doći do apsolutnog preokreta, ali se to na početku deonice nije pokazalo baš tako. Imali su izabranici Aleksandra Sekulića vođstvo od četiri poena, ali je na krilima brilijatnog Ej Džej Sloutera Poljska ponovo uspela da se vrati u susret, čak i da povede.

Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Ponovo su se razigrali momci u crvenim dresovima, a Slovenija se ponovo našla u problemu. Nakon što je peti faul zaradio Luka Dončić postalo je jasno da je njegov tim u problemima, dok je sa druge strane nemilosrdno zatrpavao koš protivnika Sloter. Na dva i po minuta pre kraja sjajni američki bek je pogodio za plus svog tima od osam poena.

Slovenija je u finišu imala šansu i da se vrati u meč, preko Murića i Prepeliča došla je na samo tri poena minusa. Sloter je promašio, ali je Prepelič neshvatljivo šutnuo sa pola terena, pokušavši da iznudi faul.

Poljska je u polufinalu Evrobasketa nakon 50 godina, Slovenija pakuje kofere i ide kući.

Ostavite komentar