Sport > Košarka

BORIŠI je samo BOGDANOVA majka mogla da da KRV, nastaviće on da se bavi SPORTOM: Doktor Radovanović o oporavku košarkaša

Ima primera da su sportisti bili uspešni, bilo da su rođeni sa jednim bubregom ili da su imali transplantaciju poput Alonza Morninga

Izvor: K1info/Tanjug

12/09/2023 > 15:43

podeli vest:

BORIŠI je samo BOGDANOVA majka mogla da da KRV, nastaviće on da se bavi SPORTOM: Doktor Radovanović o oporavku košarkaša
Foto: Starsport


Srebrna medalja koju je Srbija osvojila na Mundobasketu ostaće zapamćena, međutim senku na sva dešavanja na parketu ostavila je povreda Boriše Simanića u duelu sa Južnim Sudanom, zbog koje je ostao bez bubrega.

Uprkos teškoj povredi, Simanić ima sve šanse da nastavi da se bavi sportom, samo je potrebno da prođe vreme da njegove rane od operacije zarastu, kako bi on mogao da ima pojačanu fizičku aktivnost, izjavio je hirurg i doktor reprezentacije Srbije Dragan Radovanović.

- Dobro je podneo put. U Manilu su došli anesteziolog i anestetičar iz moje bolnice "Dragiša Mišović", i zajedno sa njim smo bili u tom delu aviona - rekao je hirurg.

Kako je objasnio, preduzete su sve neophodne mere da tokom puta budu praćeni svi važni parametri koji su bitni za praćenje tokom leta na tim velikim visinama i promenama parcijalnog pritiska i kiseonika u takvim situacijama i dodao da oporavak ide lepo, što je još važnije.

Radovanović kaže i da se Simanić trenutno nalazi u bolnici iz preventivnih razloga kako bi se uzeli svi parametri koji su neophodni za procenu aktivnosti i funkciju bubrega, ali je istakao da, čim je Simanić mogao da podnese ovako veliki put, sigurno je da je on značajno oporavljen. 

- Postoji dosta primera gde su se sportisti uspešno bavili sportom imajući samo jedan bubreg, bilo da su rođeni sa jednim bubregom ili da su imali transplantaciju bubrega kao što je slučaj košarkaša Alonza Morninga - istakao je on.

Foto: ATA Images

 

Smatra da Simanić ima sve šanse da nastavi da se bavi sportom, ali da je neophodno da prođe vreme, da njegove rane od operacija zarastu kako bi on mogao da ima pojačanu fizičku aktivnost, i takođe da desni bubreg preuzme svoju funkciju u punom kapacitetu, da zameni drugi bubreg i da mu omogući bavljenje sportom.

- Povrede u takvom sportu su sastavni deo i mi ni ne objavljujemo sve povrede iz prostog razloga što objavljujemo one povrede koje sprečavaju igrače da igraju i da se takmiče. Naravno, ima uvek dosta povreda, dosta prolaznih nekih opštih zdravstvenih poremećaja koje mi saniramo. Kada bi mi objavili šta sve imaju igrači i čime se mi sve bavimo tokom jednog turnira, to bi zaista bilo dosta, ali to je sastavni deo vrhunskog sporta koji je sve, samo nije zdrav - objasnio je Radovanović za Tanjug.

Hirurg je u emisiji "Kec na jedanaest" izneo detalje vezane za tip povrede koju je krilni centar doživeo.

- Pet minuta nakon povređivanja, po nekim znacima sam video, da je ozbiljna povreda u pitanju. Odveli smo ga odmah u bolnicu, gde zbog organizacije posla, nikako nismo mogli da brzo sprovedemo te procedure. Specijalisti u tom momentu nisu bili u bolnici, već mlađi lekari koji su bili na telefonu sa starijim kolegama. Ja sam insistirao da se uradio odmah skener, gde se utvrdilo da je u pitanju ozbiljna povreda. Oni su snimak poslali urologu koji nije bio u bolnici. Insistirao je da ga ostavimo jedan dan u bolnici i da sutradan ponovimo snimak - rekao je Radovanović i dodao:

- Ostao sam sa njim tu noć u bolnici, jer sam pretpostavio da to ne može tako da bude. On je dobijao sve jače i jače bolove, davali su mu jake lekove protiv bolova, koji su veoma opasni u takvoj situaciji. Onda sam ja zahtevao i digli smo čitavu uzbunu da mu se ponovo uradi skener na kome se videlo da je krvarenje znatno značajnije. Lekari su se pojavili, kada su videli nalaz. Vodili smo ozbiljnu borbu da prvo ponovimo snimak, a onda da oni svi dođu kako bi bio operisan na vreme. Izgubio je preko dva litra krvi, kada je urađena operacija.

Foto: Starsport

 

Zbog retke krvne grupe postojale su poteškoće sa transfuzijom, pa je u pomoć morao da uskoči i Crveni krst.

- Onda su nas u pet ujutru zvali da nemaju krv, jer Boriša ima retku krvnu grupu i da bolnica ne može da nabavi krv. On je A negativna krvna grupa. Onda smo celo jutro i noć jurili krv. Niko od nas nije imao tu grupu, jedino mama Bogdana Bogdanovića. Ona je žena odmah krenula sa nama da da krv, ali iz nekih proceduralnih razloga nije mogla. U jednom trenutku su spomenuli da su zvali Crveni krst. Pošto sam ja predsednik u Srbiji, zvao sam odmah njihovog Generalnog sekretara i u roku od dva sata smo dobili dovoljne količine krvi - rekao je Radovanović  u emisiji "Kec na jedanaest", i dodao da su lekari pokušali da mu sačuvaju bubreg, ali da je ipak došlo do komplikacija.

Ostavite komentar