Sport > Košarka

Vreme je da se svetu kaže - MI DOLAZIMO IZ ZEMLJE KOŠARKE: Srbija protiv Kine počinje POHOD NA MEDALJU

Ovo će biti četvrti Mundobasket za našu selekciju od osamostaljenja i nikada "orlovi" nisu izgubili prvi meč na turniru

Izvor: K1info/Tanjug

26/08/2023 > 11:20

podeli vest:

Vreme je da se svetu kaže - MI DOLAZIMO IZ ZEMLJE KOŠARKE: Srbija protiv Kine počinje POHOD NA MEDALJU
Foto: ATA Images


Košarkaši Srbije od 14 časova odigraju prvi meč na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu a protivnik će biti selekcija Kine.

Ovo će biti četvrti Mundobasket za našu selekciju od osamostaljenja i nikada "orlovi" nisu izgubili prvi meč na turniru. Takođe, nepobedivi su protiv azijskih timova, a uglavnom su pobeđivali te selekcije sa razlikom od 35 poena u proseku.

Na prethodnom šampionatu u Kini 2019. godine, Srbija je zabeležila najviše asistencija na turniru još od osamostaljenja, u proseku su imali 25,4 po utakmici.

Bogdan Bogdanović je u Kini bio lider našeg tima sa ukupno 291 ubačenih poena. Prvi sledeći poenter bio je Luis Skola koji je postigao 260 poena.

Današnji protivnik "orlova", selekcija Kine, ostvarila je svega jednu pobedu na 11 mečeva protiv evropskih selekcija na Svetskim šampionatima u 21. veku. To se dogodilo 2006. u Japanu kad su savladali Sloveniju sa 78:77.

Predstojeći duel, biće prvi međusobni kada su selektori dveju država u pitanju. Sa jedne strane Svetislav Pešić, sa druge Aleksandar Đorđević. Obojica selektora su kroz istoriju donosila medalju našoj državi. 

Pešić je poslednji put to učinio 2002. godine na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu kada je osvojeno zlato, dok je Đorđević 2014. na Svetskom šampionatu u Španiji, potom 2016. na Olimpijskim igrama u Riju i 2017. na Evropskom šampionatu u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, našoj državi doneo srebrne medalje, na svim navedenim takmičenja. 

U jednom trenutku, naša košarkaška reprezentacija pod vođstvom Đorđevića, bila je aktuelni olimpijski, svetski i evropski vicešampion.

U predstojećem duelu, akcenat će biti na liderima timova, sa jedne strane je to Bogdan Bogdanović, sa druge Kajl Anderson koji je pre šampionata dobio kineski pasoš.

Ostavite komentar