Sport > Košarka

LUD MEČ u Istanbulu, MONDOBASKET sve bliže - Srbija zamalo napravila od gotovog veresiju 72:79

Košarkaška reprezentacija Srbije gostuje u Istanbulu ekipi Turske u drugom meču I Grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Autor: Telegraf/B92

28/08/2022 > 21:02

podeli vest:

LUD MEČ u Istanbulu, MONDOBASKET sve bliže - Srbija zamalo napravila od gotovog veresiju 72:79
Foto: Fiba.basketball


Košarkaši Srbije nastavljaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a rival je ovoga puta selekcija Turske. Meč je počeo u 19 časova.

Pobeda provit Grčke u Beogradu (100:94) je bila jako važna, ne samo za kvalifikacije, već i za predstojeći Evrobasket, a duel protiv Turske umnogome će odrediti sudbinu "orlova" na putu ka Mundobasketu.

Kraj meča  - 72:79

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Istanbulu selekciju Turske rezultatom 79:72 (26:11, 21:17, 18:27, 14:17) u meču drugog kola grupe I druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će biti odigrano 2023. godine.

 

 

Srbija sada ima identičan skor 3/3 sa Belgijom (poražena od Grčke) na trećoj poziciji i plasman na Mundobasket nikada nije bio realniji za selekciju Svetislava Pešića.

Da je moglo uz manje drame – moglo je. Srbija je od starta krenula silovito i pokazala da je kvalitetnija selekcija. Naši košarkaši su početkom drugog poluvremena imali vođstvo od 21 poen (52:31), ali su na kraju u neizvesnoj završnici uspeli da dođu do pobede.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Nikola Jokić sa 24 poena. Kod domaćih istakao se Čedi Osman sa 22 poena.

Četvrta četvrtina je bila paklena, sa mnogo preokreta. Neverovatna scena odigrala se u 39. minutu. Posle promašene trojke Osmana, lopta dolazi do Jokića koji je fauliran. Ali, sudije sviraju faul Jokiću, a tehničku grešku Kaliniću. Odmah na startu napada sudije sviraju Turskoj faul u napadu i Kalinić pogađa trojku.

Kraj treće deonice - 55:65

 

 

Dvocifrena prednost pred poslednju deonicu, ali ostaje žal za propuštenim. Imala je Srbija maksimalnih plus 21 početkom ove četvrtine, ali je to ispustila. Naposletku i trojka Osmanija na nekoliko sekundi do kraja.

Čeka nas sigurno drama u četvrtoj četvrtini, a u njoj ćemo biti bez Vladimira Lučića.

Poluvreme - 28:47

Srbija u meču koji praktično znači plasman ili neodlazak na Mundobasket vodi sa skoro 20 razlike.

Najbolji je Jokić sa 19 poena, dok je kod Turaka najefikasniji Šengun sa 11.

Jokić nastavlja da rešeta koš turaka, već je upisao 19 poena. Tim Turske nama rešenje za dvostrukog MVP-a NBA lige. Selektor Turske Ergin Ataman pokušava da tajm-autima prodrma svoje igrače. Srbija se na kraju druge četvrtine odlično odbranila i na 2 sekunde do kraja Kaliić sa preko pola terena, i preko ruke pogađa trojku.

 

Kraj prve četvrtine – 11:26

Za kraj se upisuje i Nikola Milutinov za maksimalnih plus 15. Najefikasniji je Jokić sa 11 poena, dok Micić ima šest.

 

 

Na meč protiv Turske u Sinan Erdem dom, kao podrška našim koparkašima, stigao je i srpski teniser Novak Đoković sa suprugom Jelenom.

Ðoković je dobio aplauze srpskih navijača po ulasku u dvoranu.

Ðoković je bio uz srpske košarkaše na prijateljskom meču sa Slovenijom u Ljubljani, kao i pre tri dana na utakmici sa Grčkom u Beogradu u okviru kvalifikacija za SP 2023.

 

 

Utakmica je od ogromne važnosti za obe selekcije, pošto imaju identičan skor 2/3, te bi pobeda značila potpuni priključak u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo, dok bi poraz "debelo" udaljio reprezentaciju od planetarnog takmičenja.

 

 

Srbija i u ovom meču može da računa i na Vasilija Micića koji se povredio na meču sa Grčkom, ali se ispostavila da povreda nije teže prirode pa će na njega moći da računa selektor Svetislav Pešić. 

Protiv Turske će igrati: Filip Petrušev, Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Nikola Jokić, Marko Jagodić-Kuridža, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz i Nikola Milutinov.

U našoj grupi, prva je Letonija sa devet bodova, Grčka i Belgija imaju po osam, dok poslednjeplasirana Velika Britanija ima šest bodova.

 

 

Ostavite komentar