Sport > Košarka

Košarkaši odigrali s Italijom onako KAKO NIKO NE ŽELI: Vodili +17 i sve prokockali

Nedostajalo je smislenosti u završnici, posebno kada šut nije išao

Izvor: K1info/Sportske.net

09/08/2023 > 20:39

podeli vest:

Košarkaši odigrali s Italijom onako KAKO NIKO NE ŽELI: Vodili +17 i sve prokockali
Foto: KSS


Košarkaška reprezentacija Srbije porazom od Italije rezultatom 88:89 završila je učešće na ovogodišnjem Akropolis kupu u Atini.

Ponovo ti Italijani... Toliko često igramo s njima u poslednje dve godine, a opet teško pronalazimo rešenje da ih slomimo kakav god sastav da imamo na parketu. Iako je u pitanju pripremni meč za Mundobasket, ne možemo se oteti utisku da je ovo težak poraz ponajviše jer je ponovo došao od, sada već, omraženog rivala i to nakon što je Srbija imala prednost i od 17 poena u jednom momentu.

Pešić je u ovoj utakmici odlučio da startni plejmejker bude Aleksa Avramović što je izgledalo vrlo dobro na početku. Srbija je kroz minut i po imala osam poena preko Bogdanovića, Nikole Jovića i Avramovića, spram dva koliko su postigli "azuri“.

Brzo je Srbija došla do dvocifrene prednosti. Čvrstina u rektu zahvaljujući Joviću i Milutinovu odbijala je napade Italijana, a potom tranzicija i odlično kretanje lopte u ofanzivi donosili su poene te je na sredini prve deonice već bilo "+13“. Šut za tri poena je funkcionisao i bio na izuzetnih 67 odsto (4/6), a o timskoj igri govori i veliki broj asistencija. Ubrzo je bilo i maksimalnih 28:11.

Procenti su potom bili nešto niži, pre svega oni za tri poena i to u trenucima kada je Pešić izmenio startnu petorku. Velika prednost opustila je ekipu, što svakako ne bi smelo da se dešava tokom takmičarskih utakmica.

No, opet je to bila uverljiva razlika koju je za kraj prve deonice pečatirao trojkom Vanja Marinković za 32:19. Podsetimo, da su „orlovi“ juče ubacili 39 za 20 minuta protiv Grčke.

Ipak, slobodni pad naše selekcije nastavio se s početkom druge četvrtine. Zapalio se Spanjolo i uz pomoć Severinija i iskusnog Điđija Datomea doveo Italijane u egal. Nema sumnje da su izmene u srpskom timu uticale na kontinuitet.

Uostalom, pripremne utakmice i služe da se isprobaju razne mogućnosti. No, ne možemo se odati utisku da je prokockana velika prednost od 17 poena. U poslednjim sekundama je Aleksa Avramović ukradenom loptom i polaganjem sprečio da odemo na pauzu sa pola koša viška.

Foto: KSS

 

S početkom nastavka, Italijani ipak dolaze do preokreta i prvog vođstva na utakmici, a sve nakon trojke Akilea Polonare. Usledila su dva minuta bez ijednog poena, a onda se prednost smenjivala praktično iz napada u napad.  Dosta bolje procente imali su Italijani, ali Srbija je bila efikasnija u trčanju, uz više penala.

Problemi su ipak, bili tu i bilo je sve manje ofanzivnih rešenja. Tek pojedina uigrana akcija „orlova“ u trenucima kada se rezultat lomio što je prouzrokovalo najveću prednost Italijana na ovoj utakmici posle poena Proćide - 75:80.

Foto: KSS

 

Nedostajalo je smislenosti u završnici, posebno kada šut nije išao. Nedović je neko ko bi uz Avramovića mogao da doprinese ulazima u tim situacijama, ali njegovi procenti su danas bili katastrofalni, uz minutažu od 10 minuta. Avramović je igrao nešto više (17 minuta), ali je najbolji period u igri proveo na samom početku.

Ono što se može smatrati pod dobrim u ovom susretu jeste upravo taj egal koji je iziskivao intenzitet, želju, borbenost... Bez iskrivljene slike. Grešaka je bilo na pretek, ali mnogo je bolje da se one dešavaju u utakmicama ovakvog karaktera. Takođe, videli smo koliko bi ovo moglo da bude bitno leto za Nikolu Jovića koji se istakao odličnim izdanjem na oba kraja parketa.

Imala je Srbija priliku da trijumfuje u samom finišu kada su Italijani vezali nekoliko grešaka. Bogdanović je pogodio trojku za "-1", a potom je Avramović iznudio faul u napadu i moglo je da dođe i do drugačijeg ishoda. Međutim, to se nije dogodilo.

Ostavite komentar