Sport > Košarka

'OĆE NEKO na basket - JOKIĆ NEĆE, možda bi NEKO drugi 'TEO: Ko je sve OTKAZAO Pešiću i ima li mesta za PREKALJENE LAVOVE

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra, a domaćini SP su Indonezija, Japan i Filipini

Izvor: K1info/Sportal.rs

23/07/2023 > 20:01

podeli vest:

'OĆE NEKO na basket - JOKIĆ NEĆE, možda bi NEKO drugi 'TEO: Ko je sve OTKAZAO Pešiću i ima li mesta za PREKALJENE LAVOVE
Foto: Starsport


Bila jednom jedna košarkaška Srbija... Ali, nekad bilo, sad se pripoveda, današnjica je daleko turobnija - košarkaši Srbije otkazuju (što zbog povreda, što zbog drugih razloga) selektoru Svetislavu Pešiću jedan za drugim pred Svetsko prvenstvo.

Naime, Mundobasket 2023. biće održan od 25. avgusta do 10. septembra, domaćini su Indonezija, Japan i Filipini, a koga ćemo od Orlova videti na planetarnoj smotri najboljih - više ćemo saznati sutra, za kada je Pešić sazvao konferenciju za medije.

Ali, mnogo toga smo saznali i danas, jer je sve izvesnije da možda i osmorica igrača neće biti na raspolaganju selektoru, i to Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Aleksej Pokuševski, Stefan Jović i Ognjen Jaramaz, a ako se uzme u obzir i da je Bogdan Bogdanović nasledio kapitensku traku od Vladimira Lučića, koji zbog problema sa povredama ovog leta neće igrati za reprezentaciju - onda dolazimo do zastrašujućeg broja 8.

E sad, da li je vreme da se podsetimo kako je Nikola Jokić te 2011, kao simpatični buca, na Facebook nalog stavio čuveni post - "'Oće li neko na basket"? Danas, više od 12 godina posle toga, on kao najbolji košarkaš NBA lige, samim tim i sveta - izgleda da neće, ali možda imamo nekog ko bi 'TEO?

Foto: Printscreen/Facebook

 

To što Pešić neće moći da računa na Jaramaza, koji se oporavlja od povrede, i na Jovića, koji zbog privatnih razloga neće biti na raspolaganju nacionalnom timu ovog leta, Pešića dovodi u problem i sve nas vraća na glavnu temu prošlog leta, o kojoj se mnogo polemisalo i o kojoj su mišljenja bila podeljena - otkaz kapitenu Milošu Teodosiću.

Do poslednjeg Evrobasketa se pokazalo da je Teodosića dobro imati u timu, igrač njegove košarkaške inteligencije, hrabrosti, lucidnosti i atipičnog razmišljanja umeo je Srbiju da stavi ispred rivala i da prelomi meč.

Ipak, selektor je procenio da se Teodosić ne ukpala u ono što je njegova vizija tima, a pošto on "nikada nije bio igrač za klupu", odlučio je da se pozdravi sa njim.

Foto: Starsport

 

- Imam viziju kako treba da igramo i prema tome biram igrače, prema načinu kako želim da igramo, vizija postoji, ali ko će sada tu da bude, moramo da odredimo uloge, to je proces koji traje, ima puno vremena, radimo na tome da što ranije donesemo odluke - rekao je Pešić tada.

Mišljenja o tom potezu su bila podeljena, neki su govorili da je uradio ispravnu stvar, jer je Valjevac vremešan, da takav više nema mnogo da pruži, da tim treba podmladiti, dok su drugi burno reagovali na ovakvu odluku, smatrajući da je to potez koji bi mogao da bude poguban po nas, upravo zbog onoga što je u redovima iznad navedeno o Teodosiću kao igraču, ali i iz poštovanja prema svemu što je uradio i što je značio za Srbiju.

Kako nam sa ova dva otkaza nije ostalo mnogo izbora, pošto od plejmejkera koji bi mogli da nose igru sada imamo samo Aleksu Avramovića, vidimo da Teo ipak ne bi bio opcija za klupu i vetaran koji je tu iz poštovanja prema minulim godinama i kako bi ekipi dizao borbeni moral.

Ovakvom timu ne samo da je potreban, već je neophodan stari dobri Teo - igrač sa četvoro otvorenih očiju na terenu, koji ume i sme da šutne, zna da poveže redove i da hrabrim odlukama i potezima bude stožer srpskog tima, kao što je to bilo celu prethodnu deceniju.

I zato se postavlja pitanje - šta sad? Da li je trenutak da Pešić, usled okolnosti na koje nije računao, zaboravi na sve što je bilo i pozove Miloša?

Kako se u teškim trenucima vidi ko je zaista ko, došlo je vreme da selektor pređe preko svega i povuče taj potez, a s druge strane i Teodosić bi zbog Srbije mogao (trebalo) sve što je bilo da ostavi u prošlosti. Jer reprezentacija je iznad svega... kako kome.

Ako to ne uradi, Pešić ostaje praktično bez izbora - sa jednim plejmejkerom se na prvenstvo sveta ne može, pa je vreme da vidimo ima li u reprezentaciji mesta za prekaljene lavove?

Ostavite komentar