Sport > Košarka

Pešić saopštava spisak za Evrobasket 24 sata pred početak takmičenja (?!)

Orlovi 25. avgusta igraju protiv Grčke, a tri dana kasnije gostuju Turskoj

Autor: telegraf.rs

24/08/2022 > 13:47

podeli vest:

Pešić saopštava spisak za Evrobasket 24 sata pred početak takmičenja (?!)
Foto: Starsport


Košarkaški selektor Srbije, Svetislav Pešić obratio se javnosti uoči utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke, koja će se odigrati u četvrtak od 20.30 u rasprodatoj Štark areni.

Pored Pešića konferenciji je prisustvovao i kapiten Vladimir Lučić, koji je dobio tu ulogu uz Nemanju Bjelicu, nakon što je selektor odlučio da sa spiska precrta doskorašnjeg kapitena Miloša Teodosića.

Podsetimo, Srbija je u grupi I kvalifikacija koja je druga faza takmičenja. Pošto je Srbija u prvoj grupi ostvarila loše rezultate protiv Letonije i Belgije, pa protiv Grčke i Turske ima šansu za pobedu.

Selektor je imao opširno obraćanje, koje je počeo sa prvim prozorom u kvalifikacijama.

- Ne bih potcenjivao to što je naša ekipa u prvim prozorima u prvoj rundi uradila, kroz tu prvu rundu je prošlo 23 igrača, to nije bilo dobro, jer nismo mogli da ostvarimo nikakav kontinuitet, jer je košarka timski sport. Trener je imao priliku i da vidi šta se dešava ovde u Srbiji. Da se vidi šta nam je ostalo od potencijala i koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju i sada smo dobili kompletni uvid, jer da toga nije bilo možda ne bi ni znali da neki igrači postoje.

Kako kaže Pešić, igrali smo protiv dve veoma jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Ali za tu našu ekipu bez kontinuiteta, igrali smo protiv reprezentacija koje su bolje od nas. To su i pokazali.

Foto: Starsport

 

- Nisam toliko loš trener kao što mislite, ali nisam ni toliko dobar da možemo da išamaramo obe te reprezentacije za dva dana. Malo bih vas ovom pričom uveo da razmišljate o našoj košarci, jer moraju da se sagledaju i realne mogućnosti. Nikakav ovde nije uvod da se traži izvinjenje, naš prvi cilj nije bilo da vršimo selekciju, nego da pobedimo - dodaje Pešić.

O drugoj rundi kvalifikacija

- Sa 31 igračem igramo ove kvalifikacije. To nije lako ni igračima ni trenerima, gledamo da iz toga napravimo koliko možemo pozitivnu situaciju. Mislim da smo uspeli kroz ove pripreme u avgustu da se skupimo da probamo da napravimo timsku hemiju koja je osnova za vrhunske rezultate i tu smo na putu da se svaki dan popravljamo, i u zajedničkoj komunikaciji već postajemo da tako kažem tim. Nadamo se da će se to možda videti protiv Grčke. Grčka nikada nije imala reprezentaciju kao što je sada u istoriji. Oni su imali čuvenu generaciju sa Janakisom i Galisom, to je odavno zaboravljeno, ali ova generacija koja se skuplja na neki drugi način i to je najbolja reprezentacija koju Grčka ima. Oni su sigurno najozbiljniji kandidat za medalju na Evrobasketu, u kompletnom su sastavu.

Pešić dodaje, da kada Srbija igra u Beogradu, ona je uvek favorit i da se nada da će puna dvorana svojom podrškom pomalo pomoći reprezentaciji.

O igračima i utisku da su spoljne pozicije slabije

- Ne bih ocenjivao, niti želim da ocenim igrača pojedinačno. Ovo nije debatni klub, nego konferencija. Mi kao i Grčka i na spoljnim i unutrašnjim pozicijama rastemo, treba da nas posluži zdravlje, ovo je ipak naporno vreme, dolazi posle naporne sezone, jer su noseći igrači, ne samo naši, već i ostali, igrali naporne sezone. Nakon toga je potreban aktivan ili pasivan odmor, dolazi do sitnih povreda koje remete kontinuitet. Videli ste da je Nedović pao na desnu stranu, pa nije odigrao kako on može da odigra, ali se borio. Ne bih ja ulazio u tuđu kuću da remetim mir, mnogo toga ostane u svlačionici, to su delovi svakog tima koji pokušava da zadrži mirnoću, da te probleme sa povredama koliko može što pre reguliše da igrači mogu dobro da spavaju i treniraju, time bih završio temu o igračima.

Ko će biti na spisku?

Selektor je istakao da je Nedović posle pada na kuk dobro, oporavlja se. Sačekaće još jedan trening kako bi odlučio kojih 12 igrača će igrati protiv Grčke. Bjelica neće igrati, iako njegova povreda nije toliko teška koliko su mislili. Svi su spremni, osim Gudurića čiju spremnost će utvrditi pre treninga.

Foto: Starsport

 

- Spisak ću objaviti kad krenemo za Prag. Posle Turske dolazimo u Beograd, nećemo da žurimo. Mi 1. septembra letimo za Prag. Odredićemo spisak 24 sata pred početak Evrobasketa - najavio je Pešić.

Lučić o ulozi kapitena

Lučić je istakao da ne oseća pritisak, jer je sa 22 godine bio kapiten Partizana, a posle i Bajerna.

- Svi smo svesni važnosti utakmice, želimo da se nađemo na Svetskom prvenstvu, koji je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Pobeda na narednim mečevima donosi odlazak na prvenstvo, a dolaze nam i mečevi gde nećemo svi moći da igraju, ali će neki drugi morati da podnesu pritisak. Svi koji su na spisku treba da daju doprinos.

Jače strane Grka

- Treba da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije, gde su oni mnogo jaki i to im je jak timski kvalitet da dobro trče imaju dobru atletiku, Janis sa braćom i Kalates koji je jedan od najboljih igrača u tranziciji. Naravno, ima tu i individualnih zadataka, tu je i Dorsi, vidim da mu je trener dao dosta lopte u rukama, on se tu oseća dosta komotno. Janis je sigurno target za svaku odbranu, ne samo našu, ali nije on sam. To su sve igrači na koje moramo da obratimo pažnju i taktički da pripremimo kako da ih napadamo i branimo. Ako napadnemo njihove najbolje igrače, to može da bude nekada i najbolja odbrana. 

Foto: Starsport

 

Lučić o duelu sa Janisom

- Kada se takmičiš protiv jednog od najboljih igrača na svetu to je čast za svakog igrača, što se njega lično tiče, mislim da ekipno kao tim treba dobro da ga čuvamo - rekao je Lučić.

O doprinosu pripremnih utakmica

- Imamo veoma talentovane igrače u napadu, ali taj talenat koji posedujemo u napadu, je stvarno samo dodatni kvalitet, jer je bez odbrane to nemoguće. Onda vi možete da kažete, lakše je u napadu, što ne date 90 poena, ako ste dobri u napadu. Ali za 90 poena moraš da imaš više lopti. Tačno je da je ova utakmica protiv Grčke najvažnija, ali tu se ne završava proces. Mi idemo da pobedimo, to je naša želja, mi pravimo plan kako da dođemo do te pobede, ali šta god bude, mi moramo da popravljamo dalje stvari u napadu i u odbrani. Radi se na tome još mnogo, pričamo dosta i oni među sobom, pronalazimo načine da budem ono što je u osnovi trenera, da je on u službi igrača, da prihvati njihove navike. Biti trener u klubu i u reprezentaciji, to su dva različita posla - zaključio je Pešić.

Ostavite komentar