Sport > Košarka

PIK-AP KAMION koji igra balet je od NBA finala napravio SVOJE REMEK-DELO: Guardian nahvalio JOKIĆA

Čini se da ga ništa ne može sprečiti da delikatno uništi svoje rivale i dominira NBA u godinama koje dolaze, piše britanski list

Izvor: K1info/blic.rs

13/06/2023 > 21:03

podeli vest:

PIK-AP KAMION koji igra balet je od NBA finala napravio SVOJE REMEK-DELO: Guardian nahvalio JOKIĆA
Foto: Tanjug/AP


Nikola Jokić je na vrhu sveta. Srpski centar je odveo Denver Nagetse do šampionskog prstena. Prvog u istoriji za tim iz Kolorada. I uradio je to na svoj način - potpuno drugačiji od svega što je do sada viđeno.

Ekipa Majka Melouna je sa 4-1 dobila finalnu seriju protiv Majami Hita, a za svoje maestralne partije je Nikola Jokić nagrađen zvanjem MVP finala.

Svojom igrom i ponašanjem van terena Srbin je očarao sve one koji vole magičnu igru pod obručima, ali i čitavu planetu. Nisu ostali imuni ni tradicionalno kritički nastrojeni Britanci.

Čuveni "Gardijan", koji se nije proslavio tekstovima o Novaku Đokoviću, ukazao je potrebno poštovanje Nikoli. Autor Eron Tims posvetio je redove i redove najboljem košarkašu sveta, ispod naslova "Pik-ap kamion koji igra balet je od NBA finala napravio svoje remek-delo".

- Raznolikost je oduvek bila u košarkaškom DNK Nikole Jokića. Na kraju krajeva, ovo je igrač kojeg je Denver slavno draftovao usred reklame za Tako Bel - navode na početku teksta i dodaju.

- Odrastajući u Srbiji u prvim godinama ovog veka, Jokić je sate provodio na Youtube kanalu gledajući svoje omiljene NBA igrače – Medžika, Hakima i Džordana. Kroz ovu finalnu seriju protiv Majamija pokazao je da ima viziju i improvizaciju Medžika, dodir i rad nogu Hakima i Džordanovu sveprisutnost i nepobedivost. Zasigurno je reč o istorijskoj veličini u nastajanju - piše u tekstu.

Foto: Tanjug/AP

 

Autor potom pažnju posvećuje Nikolinoj autentičnosti i onome što ga izdvaja od svih ostalih.

- Iako je visok preko 2.10 metara, njegove najveće veštine su one koje se obično povezuju sa igračima koji su mu inferiorniji: dodavanje, dribling, rukovanje loptom, svest o terenu. Umesto da igra „iznad obruča” kao što bi to inače neko od njegovih razmera radio, on dela ispod njega - igra iznad i oko glava svojih protivnika, preko njihovih leđa, kroz noge, ispod ruku nesrećno podignutih u odbrani. Zapanjujuća statistika koju Jokić beleži, iz utakmice u utakmicu, uvek će biti alfa njegovog puta ka veličanstvenosti, ali je njegovo odbijanje da radi stvari koje se obično očekuju od „velikih“ – čekanje lopte da dođe do njega i zakuca – ono što ga ga čini tako jedinstveno šarmantnim - navode oni.

Ističe se da Jokić dominira iako nije atletski građen i nema fizičke karakteristike koje zahteva moderna košarka.

- Nema sumnje da je trenutno najbolji igrač na planeti. Jedan od najvećih sportista sveta jedan je od onih koji su najmanje atletskog izgleda. Jokićevo telo je kao dušek – kockasto i ogromno, ali nekako mekano – i ima nadlaktice konsultanta za menadžment. Nema ničeg isklesanog na njegovom telu. Koliko god priznanja i prstenova osvojio u karijeri – a sigurno će ih biti mnogo – Jokić nikada neće, pretpostavljam, prestati da izgleda kao čovek koji je slučajno zalutao na košarkaški teren na putu za porodični roštilj - pišu oni.

Dodaje se da, čak i kada je u vrhunskoj formi, Jokićeve mahinacije na terenu deluju nekako neverovatno. 

- Svi NBA velikani imaju prepoznatljiv stil kretanja. Lebron Džejms grmi, Džejms Harden hoda, Stef Kari odskače, Kevin Durant klizi, Ben Simons sedi. Jokić se dešava – nespretno, neuverljivo, i ponekad se čini, nenamerno, ali sa nekom vrstom neminovnosti. Ponekad se čini da udovi idu ispred njega, kao bejzbol palice koje se prosipaju iz torbe. U drugim slučajevima se čini da postoji neka vrsta mirnoće u njegovim pokretima koja podseća na animaciju. Mnogi njegovi šutevi izbacuju iz ravnoteže, jednom rukom, iz struka, iznad glave ili u položaju koji sugeriše da se Jokić sprema da udari u sto - piše u tekstu, te se nastavlja:

- Ipak, nekako sve funkcioniše. Iznenađenje je ključ njegovog majstorstva. Neortodoksan, neobičan i zapanjujući, Jokić je najefikasniji šmokljan kojeg je košarka ikada videla. Ako je Kari gospodar polovine terena, Jokić je gospodar celog terena: čovek koji može sve, a da nikada ne izgleda kao da može bilo šta. Posmatrati ga u igri je kao gledati kamionet koji igra balet.

Foto: Tanjug/AP

 

Srpski košarkaš, je zahvaljujući svim ovim osobinama, odveo svoj tim do šampionskog pehara.

- Nagetsi predvođeni Jokićem su i ranije stizali do plej-ofa, ali nešto u vezi ove godine je drugačije. Džamal ​​Marej konačno je rešio probleme sa povredom koji je kočio njegov uspon poslednjih sezona. Zajedno, on i Jokić predstavljaju najbolju kombinaciju od Arnolda Švarcenegera i Denija Devita u Blizancima. I kalibar sporedne glumačke ekipe se poboljšao, a Aron Gordon se posebno istakao u odbrani - ističe autor, a onda zaključuje:

- U centru svega je Jokić, ova origami sekvoja, čovek sa darom da forsira igru, a izgleda da nikad ne žuri. Postoji nešto osvežavajuće odraslo u čoveku koji se preselio u SAD sa svojom braćom sa 20 godina, oženio devojku iz rodnog grada i misli da su društveni mediji „gubljenje vremena“. Porodica, košarka i konji su njegove velike strasti. Sa 28 godina ima još dosta vremena. Čini se da ga ništa ne može sprečiti da delikatno uništi svoje rivale i dominira NBA u godinama koje dolaze.

Ostavite komentar