Sport > Košarka

Zvezdi i Partizanu otvorena vrata EVROLIGE, Španci odustaju?

Prema propisima, šampioni Evrokupa automatski stiču pravo učešća u Evroligi, međutim, Gran Kanarija razmatra o odustajanju

Izvor: K1info/Sportske.net

15/05/2023 > 09:59

podeli vest:

Zvezdi i Partizanu otvorena vrata EVROLIGE, Španci odustaju?
Foto: Starsport


Kako prenosi portal ,,BasketNews" Gran Kanarija razmatra da odustane od učešća u Evroligi naredne sezone. 

Prema propisima, šampioni Evrokupa automatski stiču pravo učešća u Evroligi sledeće godine. Međutim, Gran Kanarija ozbiljno razmatra mogućnost da odbije takvu priliku.

Zabrinutost je motivisana finansijskim, logističkim i takmičarskim izazovima koje postavlja regularna sezona od 34 utakmice, vrhunskim protivnicima i zahtevnim rasporedom putovanja potrebnim za balansiranje između Evrolige i španske košarkaške ACB lige.

S obzirom na to da je Gran Kanarija kao španski predstavnik trebalo da bude u eliti, ukoliko se to ne desi, ovo će verovatno značiti da će Valensija uprkos lošem plasmanu ponovo dobiti "vajld kard".

Takođe, ovo bi moglo da otvori vrata i Zvezdi i Partizanu za Evroligu, odnosno da jedan tim obezbedi Evroligu osvajanjem ABA lige, a drugi kroz posebnu popusnicu.

Gran Kanarija još nije izdala zvanično saopštenje. Konačna lista učesnika za sezonu Evrolige 2023/24. biće potvrđena tokom Generalne skupštine u julu.

Da rezimiramo, 12 timova je sa višegodišnjim licencama (CSKA je izostavljen): Efes, Baskonija, Barselona, Fenerbahče, Makabi, Armani, Olimpijakos, Real Madrid, Žalgiris, Panatinaikos, Asvel i Bajern.

Ekipa Monaka je novim plasmanom u Top 8 kao klub koji je u takmičenje ušao putem Evrokupa, osigurao svoje učešće u Evroligi.

Kako ruski timovi izostaju, pravih konkurenata za posebnu pozivnicu, bio to Partizan ili Crvena zvezda, istini na volju, nemaju. 

 

Ostavite komentar