Sport > Košarka

ĆOVIĆ prozvao SAVIĆA: Neka se ne pitaju što se PEVA da vrate konju glavu, vodi se KAMPANJA protiv Zvezde

Predsednik Crvene Zvezde Nebojša Čović održao je vanrednu kzn povodom trenutne situacije u vezi sa Fakundom Kampacom i Nikolom Topićem

Izvor: K1info/Sportal.rs

18/01/2023 > 16:33

podeli vest:

ĆOVIĆ prozvao SAVIĆA: Neka se ne pitaju što se PEVA da vrate konju glavu, vodi se KAMPANJA protiv Zvezde
Foto: Starsport


Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović obratio se danas građanima na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o situaciji u klubu i kazni koju imaju crveno-beli oko registracije novih igrača.

- Vodi se kampanja protiv nas i to nije teorija zavere, to je proverena informacija. Konkretno, to je radio Zoran Savić (sportski direktor Partizana, prim. aut). Zvao je Valensiju, Baskoniju, menadžment Evrolige, da li će priznati to ili ne, ali ako ne priznaju, lažu - izjavio je danas predsednik KK Crvena zvezda Nebojča Čović.

Čović je nakon definitivne odluke Evrolige i Suda za sportsku arbitražu, da Fakundo Kampaco ne može da bude registrovan do 1. marta istakao da je krajnji cilj da se prikaže kako Zvezda loše funkcioniše i licenca dodeli nekom drugoim.

- Za malog Topića je odmah ujutru zvao Dijega iz Evrolige da pita kako je bio "skinut" na utakmici Valensija - Zvezda, a dete nije ušlo ni minut. Onda je zvao ABA ligu, Miliju Vojinovića da mu preti kakva je registracija, pa se čak i Dragan Bokan interesovao za sve to u ABA ligi.  Nemojte da se čudite kada mu navijači skandiraju "vrati konju glavu". Oni su do 22.02. dugovali više od četiri miliona evra  - rekao je Čović.

Čemu ta kampanja protiv Zvezde? Šta to mi radimo osim što smo prvi godinama i što imamo sistem, upitao je prvi čovek crveno-belih.

- Što se tiče finansijskog fer-pleja. Pa 99 odsto klubova duguje novac. Zar nisu Barselona i Real prijavili gubitak više od 240 miliona? Mi to nemamo. Mi sad ne dugujemo ništa i jedini smo klub koji je to uspeo. Da li ćemo to nastaviti, videćemo jer moramo da izmirimo i druge obaveze. Što se tiče ovih deklaracija verovatno je i Partizan između ostalog. Znate kada je u ovoj zemlji bilo tužakanje. Ideš da prijavljuješ klub iz istog grada u Evroligu. Prepustiću vašoj mašti da sami smislite naziv za takve ljude - naglasio je Čović.

Foto: ATA Images

 

Mi smo klub koji ima svoju reputaciju i koja je sa prostora gde je košarka napravila velike doprinose. Stalno se priča da država daje pare, a košarke nema na vrhunskom nivou, ako država ne pomaže, dodao je Čović.

- Košarka nije komercijalni sport, koliko znam pare za Zvezdu i Partizan su mnogo manje od samo jednog fudbalskog stadiona. Sa 31.12.2022. godine, Zvezda je imala prosek po sezoni od države skoro dva i po miliona evra za 11 i po sezona od 2011/12, pa nadalje. Država prosečno učestvuje sa 37 posto i za to vreme mi imamo 20 trofeja. Bilo bi dobro da ovaj procenat bude linearan sa procentom prisustva domaćih igrača i to što nas stalno stavljate u isti koš da imamo mnogo stranaca, mi nemamo devet - naglasio je Čović.

Podsetimo, tokom današnjeg dana Nebojša Čović je na "Hepi" televiziji rekao da je sportski direktor Partizana Zoran Savić tužikao crveno-bele čelnicima Evrolige.

Mi smo imali dogovoren transfer Polonare, sprečili su ga, želja im je bila da Kampaco ode posle ove kazne, ali nisu uspeli, jasan je Čović.

Foto: ATA Images

 

- Napravili smo grešku, snosimo posledice iste, smatramo da je prekomerna. Šta oni kažu za utakmicu sa Barselonom? Prvo ništa, pa su priznali grešku, pa je sudija kažnjen četiri utakmice i to nije prvi put da se to radi ove sezone u Evroligi. Znate ko je napravio juniorski turnir Evrolige, pa ja sa Žordijem Bartomeuom i Vladom Stankovićem. Znam da u Srbiji smeta uspeh, još kad se direktno govori. I sad, što više smetamo, udaraćemo još jače. Sledeća stanica je Kup Srbije gde će probati da nas pokradu, kao što je Savić radio prošle godine, pretio sudijskoj komisiji i ostalima, jurio ih po tribinama po Nišu. Nemam ništa protiv Niša, ali taj grad nije funkcionalan za ono što nas čeka. Da je ovo ozbiljan Savez, to bi bilo u Areni. Tu imamo bezbedne uslove za finale i sve drugo, pa da bi kup bio praznik košarke, a ne namirivanje za neke koji "kmeče - poručio je Čović.

Foto: Starsport

Ostoja MIjailović i Zoran Savić
Šta propušta Kampaco?

Pre svega, ekipu sa Malog Kalemegdana očekuje susret u Kaunasu, gde će crveno-beli protiv "omraženog" Žalgirisa tražiti nastavak serije dobrih igara i pobedu koja bi potencijalno mogla da ih "ugura" u mesto koje vodi u Top 8. Ipak, to je samo početak, a nešto što zasigurno najviše boli sve pristalice ekipe sa Malog Kalemegdana jeste činjenica da Kampaco neće moći da prisustvuje novom večitom derbiju u Evroligi, u kom će 27. januara domaćin biti ekipa Duška Ivanovića. Potom sledi duplo kolo Evrolige, gde će Zvezda putovati u Italiju, na megdane milanskoj Olimpiji i Virtusu iz Bolonje. 

U pitanju su takođe mečevi od izuzetnog značaja, koji direktno mogu da kroje sudbinu o ulasku među osam najboljih ekipa. Gostovanje Makabiju devetog februara pretposlednja je utakmica u elitnom takmičenju na kojoj Kampaco neće moći da nastupi, a olakšavajuća okolnost za Crvenu zvezdu mogli bi da budu nacionalni kupovi, koji će u celoj Evropi "ukrasti" nekoliko dana, koji mogu da budu izuzetno dragoceni aktuelnom šampionu ABA lige. Potom, slede dva duela sa nemačkim klubovima. Crveno-beli će prvo na svom terenu dočekati berlinsku Albu, 24. februara, a prvi meč na kom bi omaleni Argentinac mogao da se nađe u sastavu jeste gostovanje minhenskom Bajernu.

Kada sve stavimo na papir, Crvena zvezda još šest mečeva u Evroligi neće moći da računa na Fakunda Kampaca. Ukoliko debituje protiv Bajerna, izvanredni organizator igre odigraće za ekipu sa Malog Kalemegdana poslednjih devet mečeva u ligaškom formatu, koji bi ujedno mogli da budu i oni najbitniji u borbi za plasman u Top 8.

 

Ostavite komentar