Sport > Fudbal

SRAMOTA! Fudbalski savez tzv. Kosova TUŽIO Srbiju u UEFA nakon ŽESTOKE PROVOKACIJE njihovog novinara

Pošto je UEFA pokrenula istragu protiv njega, oglasio se i Fudbalski savez tzv. Kosova

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

17/06/2024 > 15:20

podeli vest:

SRAMOTA! Fudbalski savez tzv. Kosova TUŽIO Srbiju u UEFA nakon ŽESTOKE PROVOKACIJE njihovog novinara
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs


Posle meča Srbije i Engleske u prvom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu dogodio se veliki skandal, a u glavnoj ulozi bio je albanski novinar Arlind Sadiku. Naime, on je po završetku meča rukama prikazivao "albanskog orla". Odmah je reagovao Fudbalski savez Srbije i uputio protestnu notu UEFA da se pomenutom "novinaru" oduzme akreditacija.

Pošto je UEFA pokrenula istragu protiv njega, oglasio se i Fudbalski savez tzv. Kosova.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Fudbalski savez Kosova obaveštava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Engleska, u okviru Euro 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je Euro 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susedima.

FFK je u žalbi koju je podnela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtevala stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

Foto: Instagram Printscreen/duskotosic

 

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona.

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mesto na fudbalskim arenama.

Fudbal i događaji kao što je Euro 2024 ne smeju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje."

Ostavite komentar