Sport > Fudbal

ISTORIJSKA PROMENA U FUDBALU! Fifa ima nova pravila - hoće li sada napokon svima biti JASNIJI ovaj prekršaj?

Nešto drugačiji ofsajd...

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

20/03/2024 > 16:25

podeli vest:

ISTORIJSKA PROMENA U FUDBALU! Fifa ima nova pravila - hoće li sada napokon svima biti JASNIJI ovaj prekršaj?
Foto: Shutterstock


Fifa ponovo menja pravila... Sada su rešili da se pozabave inovacijama. Znamo da je uvođenjem VAR-a dosta promenjen fudbal, ali ni to nije dovoljno! 

U pitanju su ofsajd pozicije koje i pored uvođenja VAR sistema nisu otklonile nedoumice da li se neko našao u nedozvoljenoj poziciji ili ne. Spremna je mera koja bi trebalo da aktuelnu situaciju popravi.

Totalno novi ofsajd

Za one koji, prosto, ne prate fudbal, pravilo o ofsajdu je jedno od onih koje ih možda i najviše (decenijama već) zbunjuje.

Na kraju se takvim osobama to objasni: "Ma, ne sme napadač da bude bliži golmanu od poslednjeg igrača odbrane - u trenutku kada tom napadaču saigrači dodaju loptu".

Foto: screenshot

 

Ali, ovako baš uprošćeno parafraziranje pravila, skroz će morati da se menja, jer se skroz menja i pravilo o ofsajdu.

(R)evolucija tog propisa bila je takva da se isprva napadaču zabranjivalo da bude uopšte u liniji sa poslednjim igračem odbrane, dok je sad na snazi da upravo to sme, da bude u liniji sa defanzivcem kada lopta krene ka njemu.

Sada se, međutim, testira novo pravilo:

Ofsajd je samo ako je napadač celim svojim telom bliži golmanu od poslednjeg igrača odbrane.

Grafički, to izgleda ovako:

Po dosadašnjem pravilu, na gornjoj ilustraciji napadač (u žutom) smatrao bi se u ofsajdu ako bi lopta krenula a on ovoliko bio bliži golu od poslednjeg defanzivca, no po novom pravilu to ne bi bio ofsajd.

Po novom propisu bio bio ofsajd samo ako je napadač, kao na donjoj ilustraciji, celim telom bliži golu od poslednjeg defanzivca (u trenutku kada mu se šalje lopta).

Kako se vama čini ova promena?

Ostavite komentar