Sport > Fudbal

Od ISTORIJSKE sezone do potpune KATASTROFE

Naši fudbalski klubovi nisu se proslavili ove sezone u evropskim takmičenjima, naravno usledio je i veliki pad i gubitak koeficijenata....

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

15/12/2023 > 12:35

podeli vest:

Od ISTORIJSKE sezone do potpune KATASTROFE
Foto: Facebook Crvena Zvezda


KATASTROFA. Tako možemo da kažemo na rezultate naših klubova u evropskim takmičenjima. Još neverovatnije deluje podatak da je JEDINA pobeda naših klubova, ona Partizana protiv Sabaha još u KVALIFIKACIJAMA za Ligu konferencija...

Istorijski trenutak za srpski fudbal je bilo ovo leto. Zbog prethodnih dobrih partija naših timova, pre svega Crvene zvezde i Partizana, koji su u par navrata prolazili grupne faze uefinih takmičenja, došli smo do toga da čak TRI naša kluba imaju obezbeđena učešća u Evropi. Crvena zvezda je kao šampion Srbije obezbedila direktno učešće u Ligi šampiona, TSC kao vicešampion treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, Čukarički kao trećeplasirani tim iz prvenstva plej of rundu za Ligu evrope, dok su Partizan kao četvrti i Vojvodina kao peti klub išli u kvalifikacije za Ligu konferencija. Krenućemo od pozadi:

VOJVODINA 

Novosadska stara dama nije se proslavila. Loš početak sezone, i možda manjak sreće u žrebu, pošto su u prvom kolu igrali protiv kiparskog velikana Apoela. Ali ni Apoel nije kao što je nekada bio, u velikim su finansijskim problemima. Ipak čak i u ovakvom sastavu bili su prejaki za našeg predstavnika pošto su slavili u oba meča identičnim rezultatom 2:1, i samo što su počeli kvalifikacije, Vojvodina je i završila učešće.

PARTIZAN

Svašta se dešava sa parnim valjkom ove sezone. Jedna od najgorih sezona što se prvenstva tiče bila je prošla, ne računajući Evropu ove sezone dobro stoje u domaćem takmičenju. Partizan je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija dobio azerbejdžanski Sabah. Prva utakmica na strani je bila za zaborav, Sabah je slavio sa 2:0. Ipak u revnašu pobeda od 2:0 i prolazak na penale u plej of rundu za LK. I ko se tada nadao da će ovo biti JEDINA POBEDA bilo kog našeg kluba u Evropi....

A u plej ofu danski Nordsjeland. Već u prvoj utakmici je bio kraj, a kako su je odigrali crno beli, sreća pa je bilo SAMO 5:0.... Jedna od najgorih utakmica Partizana u istoriji, i u drugom meču u Beogradu su poraženi minimalnim rezultatom, pa su sa ukupnih 6:0 izbačeni iz kvalifikacija, dok je Nordsjeland obezbedio grupnu fazu Lige konferencija.

 

ČUKARIČKI

Koja je poenta igrati evropske utakmice ako niste spremni za to? Zbog iskustva? Svakako Čukarički je u 8 odigranih utakmica samo na jednoj bio blizu da osvoji bar jedan bod. U plej ofu za Ligu evrope protivnik je bio Olimpijakos koji je sa laganih 3:1 i 3:0, odnosno ukupnih 6:1 poslao tim sa Banovog Brda u Ligu konferencija. Grupa ni malo laka, štaviše jedna od najjačih Fiorentina, Ferencvaroš i Genk. A rezultati su sledeći:

Ferencvaroš 2:1 Čukarički
Čukarički 0:2 Genk
Fiorentina 6:0 Čukarički
Čukarički 0:1 Fiorentina
Čukarički 1:2 Ferencvaroš
Genk 2:0 Čukarički

Jedino su u meču protiv Ferencvaroša koji se igrao u Leskovcu imali veliku šansu, vodili su sa 1:0 do samog finiša meča ali onda totalni brodolom.... FRAPANTNO zvuči podatak da je naš tim uz islandski Breidablik jedini klub u celoj Ligi konferencija koji nije osvojio niti jedan bod. Do sledećeg puta, valjda će se ozbiljnije pristupiti svemu ovome baš i zbog te stalne priče o UKUPNOM KOEFICIJENTU naše lige....

Standings provided by Sofascore

TSC BAČKA TOPOLA

Mnogi su govorili da će se TSC obrukati, da nisu oni za ovo... Kada su dobili grupu, kao da igraju Ligu šampiona: Vest Hem, Frajburg, Olimpijakos....
Međutim hrabri tim iz Bačke Topole je igrao fudbal, nadmetao se, osvojio jeste samo jedan bod, ali je mogao više. Na kraju su čak igrali u Pireju za eventualno čudo i prolazak dalje, ali je Olimpijakos ipak bio prejak zalogaj, pa se izabranici Žarka Lazetića sad okreću prvenstvu Srbije, pošto su i iz kupa ispali od Smedereva.

Rezultati:

Vest Hem 3:1 TSC
TSC 2:2 Olimpijakos
TSC 1:3 Frajburg
Frajburg 5:0 TSC
TSC 0:1 Vest Hem
Olimpijakos 5:2 TSC

Standings provided by Sofascore

CRVENA ZVEZDA

Ako se od nekog tima gledalo da će napraviti nešto, i da je tim pravljen za "velika" dela, to je svakako bivši šampion Evrope. Najskuplji tim u istoriji Crvene zvezde je izgledao tako da su im navijači pevali pesme....

U najbitnijoj utakmici u sezoni, na gostovanju u Bernu protiv Jang Bojsa, upravo igrači koji su dovedeni za ogroman novac i koji su trebali da prave razliku na terenu (Ndiaj, Hvang, Kraso, Bukari...), promašivali su velike šanse i više štetili nego doprinosili. Čak je i ulazak zvezdine dece bilo (kao i uvek) najveće pojačanje i neko ko je umeo da napravi razliku na terenu. Na kraju poraz BEZ datog gola i propast tima koji su svi veličali posle pobede od 5:0 nad Fiorentinom u prijateljskom meču.

Rezultati:

Mančester Siti 3:1 Crvena zvezda
Crvena zvezda 2:2 Jang Bojs
Lajpcig 3:1 Crvena zvezda
Crvena zvezda 1:2 Lajpcig
Jang Bojs 2:0 Crvena zvezda
Crvena zvezda 2:3 Mančester Siti

Standings provided by Sofascore

ZA KRAJ DOŠLI SMO DO SLEDEĆEG:
Najgora takmičarska godina srpskog fudbala u evropskim takmičenjima. 25 poraza u 28 utakmica. Moguće da je ovo i negativni rekord klubova jedne zemlje u istoj sezoni pod kapom UEFA. Poređenja radi, više bodova od Srbije sakupili su Farska Ostrva (Ki Klaksvik), BIH (Zrinjski), koji su upisali po pobedu u grupama.

I predstavnik takozvane države Kosovo Balkani je uspeo da osvoji više bodova, ne od jednog, nego od sva tri srpska kluba, ukupno četiri (u grupi Lige konferencija sa Dinamom, Plzenjom i Astanom).

Srbija je na UEFA listi koeficijenata pala sa 11. na 19. mesto, zbog čega će klupski fudbal trpeti posledice u budućnosti, jer osim što smo izgubili direktnog učesnika u Ligi šampiona, gubimo i jedno mesto u Evropi.

Ostavite komentar