Sport > Fudbal

Sve o KOPA AMERIKA 2024: Borba za prvaka u SAD, POSLEDNJI MESIJEV PLES?

Na turniru će učestvovati 16 ekipa,od kojih 10 iz Južne Amerike, a preostalih 6 iz Severne i Centralne Amerike

Izvor: K1info

28/10/2023 > 08:59

podeli vest:

Sve o KOPA AMERIKA 2024: Borba za prvaka  u SAD, POSLEDNJI MESIJEV PLES?
Foto: copaamerica.com


Vreme je da borba za najbolji tim Američkih  kontinenata počne i da vidimo ko je apsolutni vladar reprezentativnog fudbala "preko bare". A ovo takmičenje če, verovatno, bit i poslednji ples Lionela Mesija za reprezentaciju Argentine.

Bogata Istorija Kopa Amerike

Sve je počelo osnivanjem prvog i najstarijeg fudbalskog kluba u Južnoj Americi. On je osnovan u Peruu 1859 i nosio je naziv Lima Kriket i Fudbalski Klub. Ovaj tim je najstariji u celoj Americi i jedan od najstarijih na celom svetu. 

Argentina je osnovala fudbalski savez 1893. godine i prvi reprezentativni turnir su organizovali upravo Argentinci u čast Majske Revolucije 1910. godine. Na ovom prvom takmičenju su učestvovali još Čile i Urugvaj i ovo takmičenje  nije prihvaćeno kao zvanično takmičenje Fudbalske Asocijacije Južne Amerike (u nastavku teksta CONMEBOL).

Kao prvo takmičenje koje je poznato kao Fudbalski šampionat Južne Amerike održano je od 2. do 17. jula 1916. godine, a učestvovali su Argentina, Čile, Urugvaj I Brazil. Trofej je osvojio Urugvaj posle 0:0 protiv domaćina Argentine. Taj turnir se igrao po principu lige, a Urugvaj je osvojio prvo mesto sa 5 bodova. Najbolji strelac je bio Urugvajac Izabelino Gradin sa 3 gola.

Foto: Wikipedia.org Public domain

Reprezentacija urugvaja, pobednik prvog izdanja Kopa Amerika

Uzimajući u obzir koliko je pažnje privukao ovaj turnir, predsednik urugvajskog Fudbalskog saveza Hektor Rivadavija je predložio osnivanje zajednićke fudbalske federacije Argentine, Brazila, Čilea i Urugvaja i tako je 9. jula 1916. osnovan Fudbalski savez Južne Amerike - CONMEBOL.

Sledeće, 1917. godine domaćin turnira je bio Urugvaj koji je uspeo da odbrani titulu, ovoga puta pobedom nad Argentinom od 1:0. Turnir 1918. je otkazan zbog izbijanja epidemije gripa u Rio de Ženeiru, ali je odigran sledeće godine i tu je titulu osvojio Brazil pobedom nad Urugvajem u plej-of meču zbog izjednačenog broja bodova na kraju.

1921. turniru se priključio i Paragvaj dok su se 1926. i 1927. priključili Bolivija I Peru. Urugvaj je dominirao tih početnih godina, ali je Argentina je bila odmah uz njih.

Posle organizacije Svetskog Prvenstva u Urugvaju 1930. godine, došlo je do razdora između urugvajskog i argentinskog  Saveza, pa turnir nije organizovan do 1935. kada je odigran u Limi, u Peruu, I ovaj turnir je poslužio kao kvalifikacijski turnir za letnje Olimpijske Igre 1936. u Berlinu. Brazil, Bolivija i Paragvaj nisu učestvovali na turniru.

Foto: Wikipedia.org Public domain

Argentina je trijumfovala 1057. u Peruu

Sledeći turnir je bio organizovan 1939. i na tom turniru je prvi put uzeo učešće i Ekvador.

1967. se priključila I Venecuela, da bi onda usledila pauza od  7 godina da bi ponovo bio organizovan 1975. pod imenom Kopa Amerika.

Taj turnir nije imao domaćina već se igrao tokom cele godine širom Južne Amerike, a učestvovalo je 10 timova podeljenih u 3 grupe, dok je branilac trofeja Urugvaj dobio direktno učešće u polufinalu. Peru je osvojio titulu te godine.

Foto: Wikipedia.org Public domain

Karlos Valderama i Dijego Maradona pred utakmicu Kolumbija-Argentina 1987.

Kroz istoriju se menjao i period održavanja ovog turnira, tako da je od 1987. do 2001. organizovan na svake 2 godine, dok je od 2001. do 2007. organizovan na svake 3 godine, a od 2007. na 4, izuzimajući 2016. zbog 100 godina od odigravanja prvog turnira.

Od 2016. dogovoreno je spajanje dve Američke federacije i CONMEBOL i CONCACAF su organizovali prvi zajednički turnir koji se od tada organizuje na svake 2 godine.

Gde se igra Kopa Amerika 2024?

Foto: copaamerica.com

 

Domaćin Kopa Amerike biće Sjedninjene Američke Države koje će ovaj turnir organizovati zajedno sa CONCACAF. Na turniru će učestvovati 16 ekipa od kojih 10 iz Južne Amerike, a preostalih 6 iz Severne i Centralne Amerike.

SAD će biti domaćini prvi put posle 2016. godine kada su takođe organizovali ovaj turnir. Pobednik turnira, koji će se odigrati od 14. juna do 20. jula 2024. će učestvovati u meču protiv najbolje reprezentacije Evrope, koji je organizovan 2022. godine između Argentine i Italije na Vembliju. Ovo će biti četvrti po redu ovakav meč između prvaka Amerike i Evrope.

U toku vrelih dana ovog turnira možete da se dodatno zagrejete sa 10 dana besplatne igre, i dodatno zaradite ili u krajnju ruku samo dodatno uvećate adrenalin koji će svakako biti prisutan. 

Da li će ovo biti Mesijev poslednji ples…

Ostavite komentar