Sport > Fudbal

Da li se NAJBOLJI FUDBAL, zapravo, igra u PRIMERI? Nisu samo Real i Barsa...

Špansko prvenstvo i dalje se, posle engleske Premijer lige, najviše prati na svetu, i to nije slučajno

Izvor: K1info

25/10/2023 > 11:49

podeli vest:

Da li se NAJBOLJI FUDBAL, zapravo, igra u PRIMERI? Nisu samo Real i Barsa...
Foto: Tanjug/AP


Špansko fudbalsko prvenstvo i ove godine izaziva veliku pažnju među ljubiteljima fudbala širom Evrope i sveta. Primera i dalje ostaje prvenstvo koje se, posle engleske Premijer lige najviše prati na svetu, i koje uvek bude zanimljivo iako se u većini slučajeva tri tima bore za najbolji plasman, i osvajanje prvenstva. 

Ove godine ima i nekih iznenađenja, te se nakon dve meseca mogu sumirati određeni utisci. 

Barselona i Real i dalje na vrhu 

Ono što svakako najviše zanima sve je kako stoje najpoznatiji klubovi u Španiji, Real i Barselona. Oni su ove godine prilično dobro startovali, i trenutno se nalaze na prve dve pozicije u prvenstvu. Ovde je posebno interesantan slučaj Reala koji je uz samo par izmena ušao u ovu sezonu, te sa znanjem da će ih sledeći godine trener Karlo Anćeloti napustiti, i postati trener Brazila. Na to su došle i povrede nekih igrača, ali se to uopšte nije odrazilo na rezultate. 

Foto: Tanjug/AP

 

Real Madrid možda jeste u donekle slabijoj formi, ali postoji jedan faktor koji utiče na to da se ovaj podatak ne oseti na krajnje rezultate utakmica. To je sjajni Džud Belingem koji se pokazao maestralnim potezom uprave Reala. On je ove godine ubedljivo najbolji strelac madridske ekipe, i ne samo to - on je gotovo i jedini strelac slavnog kluba, i to je ono oko čega moraju da se zapitaju svi koji rade u Real Madridu. Na već nekoliko utakmica je on sam uspeo da donese pobedu svom timu, i to pred sam kraj ili u nadoknadi vremena. Čudesne igre koje pruža nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ali je potrebno da se i drugi igrači Reala “probude” kako bi “kraljevski klub” počeo da igra svoju prepoznatljivu igru. To se najbolje osetilo u porazu u derbiju od Atletiku na utakmici na kojoj su u većem delu meča bili u potpuno podređenom položaju. 

Atletiko Madrid na trećem mestu

Ni Atletiko Madrid ne zaostaje za svojim večitim rivalima, te se nalazi na četvrtom mestu četiri odnosno pet bodova manje od Reala i Barselone, ali sa utakmicom manje. Četa Dijega Simeonea je solidno krenula i ove godine, imala neke prilično dobre partije, ali i neočekivane poraze kao što je onaj od Valensije rezultatom 3:0 što je iznenadilo i sve na sportskom klađenju. Atletiko je prilično efikasan, ali prima i nešto više golova nego ranije, te se može reći da je ona stara priča o čvrstoj i zatvorenoj odbrani sa malo golova već skoro, pa prošlost za tim iz Madrida. 

Foto: Tanjug/AP

 

Ono što navijače Atletiko Madrida posebno može da raduje je odlična forma u kojoj se nalazi Alvaro Morata koji je u ovom trenutku jedan od najefikasnijih igrača u svim evropskim ligama, i koji i dalje pokazuje da mu godine ne mogu ništa. Bilo je dosta nagađanja o njegovom ostanku u Atletiku kao i o tome da li će biti starter ili ne, ali je Morata sve to na najbolji način demantovao. A bolji način od postizanja golova za jednog napadača ne postoji. 

Prvi madridski derbi je pripao Atletiku

Prvi veliki derbi u španskom prvenstvu se ove godine igrao između velikih madridskih rivala, Atletika i Reala. Meč je odigran u šestom kolu na stadionu Atletika, a domaćin je odneo pobedu rezultatom 3:1. U ovom meču se po prvi put videla sva slabost igrača Real Madrida. Osim u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena, bili su potpuno nemoćni u ovoj utakmici, i sasvim su zasluženo izgubili. 

Foto: Tanjug/AP

 

Dijego Simeone je na izvrstan način spremio taktiku, zatvorio sve moguće opasnosti za svoj gol, a pri svemu tome su mu i napadači bili vrlo raspoloženi i razigrani kao u dobroj slot igri, te je pobeda došla apsolutno zasluženo. Morata je bio dvostruki strelac dok je treći pogodak za Atletiko postigao Antoan Grizman. Interesantno je da je treći gol Atletika postignut odmah na početku drugog poluvremena nakon čega je domaćin na najbolji mogući način uspeo da neutrališe sve moguće napada Reala nakon smanjivanja rezultata. Real Madrid posle duže vremena nije imao gotovo šta da traži u gradskom derbiju, a to je najviše bilo jasno Karlu Anćelotiju koji je dobio dobru lekciju pred nastavak španskog prvenstva. 

Đirona iznenađenje ovogodišnje Primere

No, najveće iznenađenje ove godine u Primeri svakako predstavlja ekipa Đirone koja se nalazi na trećem mestu na tabeli, tik iza Reala i Barselone. Ona je ove sezone nastavila tamo gde je stala prošle, a sjajne igre su im donele mnogo veću pažnju nego što su mogli da očekuju pre početka sezone.

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon remija sa Real Sosijedadom u prvom kolu, Đirona je napravila neverovatan niz od šest pobeda. Ređali su se tu trijumfi nad Hetafeom, Seviljom, Las Palmasom, Granadom, Majorkom i na kraju nad Viljarealom. U poslednjem odigranom kolu zaustavio ih je Real Madrid, ali bez obzira na to, Đirona i dalje ima odličnu šansu da u ovogodišnjoj Primeri učini nešto veliko. 

Almerija i dalje bez pobede

Na dnu tabele se nalaze Selta, Granada i Almerija. Selta i Granada su do sada ostvarili po jednu pobedu, i sigurno je da to nijednu od ekipa nimalo ne raduje. Pogotovo to važi za Seltu koja je imala dobre partije ove sezone, ali je uspela da dođe do samo pet bodova. Na poslednjem mestu se nalazi Almerija koja je do sada uspela da zabeleži tri nerešena rezultata uz pet poraza, i već sada se nalazi u nimalo naivnoj situaciji. Igra koju prikazuju ne obećava puno, te je potrebno pronaći način izlaska iz krize, i dolaska do bodova kako bi se u nastavak sezone ušlo sa boljim šansama za opstanak.

Foto: Tanjug/AP

 

Ono što je sve sasvim sigurno negativno iznenadilo su loše igre Sevilje koja se nalazi pri dnu tabele sa sedam bodova iz isto toliko utakmica. Situacija je sada još nešto i bolja jer je na početku prvenstva delovalo da ekipa “upada” u iste probleme kao što je to bio slučaj prošle godine. No, nekoliko dobrih rezultata je “podiglo” ekipu, te je i pored poraza od Barselone prikazana solidna igra na tom meču koji je bio i interesantan svima koji vole klađenje uživo. Slično se može govoriti i o njihovim igrama u Ligi šampiona gde imaju dva remija, ali gde su pokazali nešto više nego u Primeri, i bili na pragu pobede nad PSV-om koju su ispustili u poslednjim momentima meča. 

Ostavite komentar