Sport > Fudbal

Španija GORI: BARSELONA optužena da je 17 GODINA PODMIĆIVALA sudije!

Aferu su prošlog meseca otkrili novinari radija Ser Katalonija

Izvor: K1info

11/03/2023 > 18:31

podeli vest:

Španija GORI: BARSELONA optužena da je 17 GODINA PODMIĆIVALA sudije!
Foto: Tanjug/AP


Španija je na nogama, i to ne samo sportska, posle odluke tužilaca u Kataloniji da podignu optužnicu zbog korupcije protiv Fudbalskog kluba Barselona i bivših predsednika Đosepa Marije Bartomeua i Sandra Roselja.

Oni se terete da su od 2001. do 2018. Hozeu Mariji Enrikezu Negreiri, bivšem potpredsedniku španske sudijske komisije, i njegovoj kompaniji platili ukupno 8,4 miliona evra, a Negreira im je zauzvrat delegirao sudije koji odgovaraju Barseloni i garantovao da će oni suditi za nju.

Zanimljivo, iako je u razdoblju za kojem se Barselonu tereti da je plaćala arbitre njen predsednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktuelni, Đoan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal.

I pored toga, Havijer Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini uslov pod kojim bi mogao da ostane predsednik Barselone, dodao je Tebas, je taj da kaže sve što zna o podmićivanju sudija u navedenom vremenu.

Aferu su prošlog meseca otkrili novinari, tačnije radio Ser Katalonija, koja je objavila otkriće poreske uprave posle pregledanja poslovnih knjiga Negreirine kopmanije.

Foto: Tanjug/AP

Đoan Laporta, trenutni predsednik FK Barselona

Barselona je priznala uplate na račun kompanije:

"Platili smo joj spomenute iznose kao spoljnom tehničkom konsltantu, kako bi nam radila video kompilacije nastupa sudija. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo skladno tome pripremali igrače. Praksa angažmana kompanija za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima", saopštili su iz redova katalonskog giganta.

 

Ostavite komentar