ZABORAVLJENA BAJRAMSKA JELA Mirisi tradicije: Šta se nekada pripremalo a danas se retko viđa na trpezi?
podeli vest:

Kurban bajram koji danas. 6. juna počinje, jedan je od najznačajnijih muslimanskih praznika, osim duhovne simbolike i porodične topline, prepoznatljiv je i po bogatoj trpezi. Glavno jelo svakog Bajrama je, naravno, kurban – meso žrtvovane životinje koje se deli sa porodicom, komšijama i onima kojima je najpotrebnije. Ali bajramska tradicija ide mnogo dalje od toga, i nosi u sebi čitav svet ukusa i mirisa koji su se nekada podrazumevali, a danas polako blede iz svakodnevne kuhinje.
Od mirisne halve do ledenih kocki
Nekada se na bajramskoj trpezi znalo redosledom šta dolazi: prvo nešto slatko, pa bogato glavno jelo, pa još malo slatkog – da duša oseti praznik. Halva, kao simbol slatkog početka, pripremala se dan ranije u velikim šerpama, mešala pažljivo i s ljubavlju. Uz nju su išli domaći kolači – oblande, baklave, hurmašice, tulumbe, a neretko i jednostavne ali omiljene ledene kocke koje su krasile gotovo svaku prazničnu sofra-u.
Ćeten alva
Zaboravljeni iftarski specijaliteti
Starije domaćice se sećaju da se za Bajram, ali i tokom ramazana, za iftar pripremao poseban meni. To nije bilo samo „nešto mesno“, već pažljivo odabrana jela poput bureka s mesom, begove čorbe, sogan-dolme, pilava sa suvim voćem, pa čak i domaćih supa koje su započinjale bajramski ručak.
Danas, uz ubrzan ritam života, mnoge porodice skraćuju pripremu i oslanjaju se na brže recepte, a mnoga stara jela ostaju samo u sećanjima – ili u kuvarima koje retko otvaramo.
Sogan-dolma
Bajramski sto kao mesto okupljanja
Kurban bajram je, pre svega, praznik davanja, praštanja i zahvalnosti. Pored verskog značaja, on okuplja porodicu, prijatelje, komšije i prolaznike. Trpeza nije samo stvar ukusa, već i simbol gostoprimstva, zajedništva i poštovanja običaja.
Zato nije na odmet da se s vremena na vreme podsetimo mirisa iz kuće naših majki i nena, i vratimo makar jedno staro bajramsko jelo na sto. Jer, kako kažu stariji – „Bajram nije bajram ako ne zamiriše halva.“
BONUS VIDEO:
SJAJNA VEST ZA GRAD BOR Srednjoškolcima predstavljena inovativna tehnika ozelenjavanja degradiranih površina
Ovakav način "lečenja" degradiranih površina u Boru dao je efekte, dok je nova tehnika ozelenjavanja pomogla da se brzo postignu rezultati
05.06.2025
Green World
Ostavite komentar