Najbolji DESERT koji ste ikad probali: ŠVARCVALD SLADOLED od samo TRI sastojka
Sladoled je omiljena poslastica koju konzumiramo tokom toplih ljetnih dana, a onaj domaći je najbolji...
20.06.2023
GurmanlookNekada se alva mogla kupiti u svakoj privatnoj poslastičarnici, a postojale su i one koje su samo po ovoj poslastici bile poznate
podeli vest:
U narodu od davnina postoji izreka "Ide k'o alva".
To je fraza koja se koristi da se opiše način na koji je nešto prihvaćeno od strane ogromnog broja ljudi, a mnogo je traženo, pa se kupuje ili konzumira u velikim količinama.
Ne postoji detaljno objašnjenje od kada se ovaj izraz koristi, ali je dobro poznato da je alva jedan od najpopularnijih i najstarijih slatkiša na svetu.
Sladoled je omiljena poslastica koju konzumiramo tokom toplih ljetnih dana, a onaj domaći je najbolji...
20.06.2023
GurmanlookAko volite ovu poslasticu, dijeta sa sladoledom zvuči zaista sjajno
24.05.2023
MozaikZanimljivo je da je obožavalac alve bio Sulejman Veličanstveni, koji je pored svoje palate sagradio posebnu kuhinju koja je nazvana helvahane (kuća halve) u kojoj se proizvodilo 30-ak vrsta ove poslastice.
Ova orjentalne poslastice pravi se od: brašna, meda, masti iIi ulja.
Foto: Freepik.com
Nekada se alva mogla kupiti u svakoj privatnoj poslastičarnici, a postojale su i one koje su samo po alvi bile poznate.
Danas se retko nalazi, prodaja je locirana tek na nekoliko mesta, a oni koji je vole donose je ili naručuju uglavnom iz Grčke ili Turske. Mlađim generacijama ukus alve je "prejak", a starijim, osim samog ukusa, nudi i - ukus nostalgije.
Inače, alva potiče sa Bliskog istoka, i odomaćena je naročito u zemljama istočnog Mediterana, kao i na Balkanu.
Reč alva dolazi od arapske reči halwa, a preciznije od reči halawa, u značenju "slatkoća".
Jednostavnije za pripremu od torte, imaju pet sastojaka i gotove su za oko pet minuta
28.04.2023
GurmanlookIdealan recept za sve koji vole jagode, ali ne i spremanje komplikovanih poslastica
26.04.2023
GurmanlookNajstariji recepti za pravljanje alve potiču iz Persije, iz VII veka. Osnova je bila sastavljena od nekog finog brašna, neke masnoće (maslac ili ulje), mleka, i šećera ili meda.
U IX veku dogodila se značajna promena, kada iz recepta nestaje mleko, a obično brašno zamenjuje semolina (finija varijanta današnjeg griza), a uskoro – brašno od susama.
Knjiga Kitab al Tabikh (Knjiga jela), pisana na arapskom jeziku početkom XIII veka, već donosi sedam načina na koje se može pripremiti ovaj slatkiš, što se uglavnom odnosilo na razne dodatke.
Puter keksići su uvek dobra ideja, a naročito su popularni i praktični za prazničnu trpezu
11.04.2023
GurmanlookNije nikakva mudrost napraviti šlag od slatke pavlake. Ali bez bilo kakve mutilice i za manje od minut?
31.03.2023
GurmanlookIz istog XIII veka potiče jedna takođe kulinarska knjiga, iz mavarske Španije, sa samo jednim receptom za alvu, ali bitnim za njenu dalju budućnost.
Naime, smesa se pravi od ukuvanog šećera, meda, susamovog brašna i susamovog ulja, uz dodatak sirupa od latica ruža, i obaveznih naseckanih pistaća.
Najbolji su oni kolači koji se lako prave, a garantovano uspevaju
07.03.2023
GurmanlookU celom svetu izrađuju se suvenir proizvodi od čokolade, koji se mogu kupiti u poznatim svetskim muzejima, kažu proizvođači
22.02.2023
ČuvarkućaDa li ste znali da poreklokroasana nije francusko već austrijsko?
30.01.2023
MozaikU ove kocke od maka prelivene čokoladom zaljubićete se na prvi zalogaj...
25.01.2023
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar