U podrumima Srbije IMA ŠTA DA SE OTKRIJE - ovako je urednik časopisa FALSTAFF opisao srpska vina
Čuveni austrijski magazin za hedoniste označio je Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost
podeli vest:

Glavni i odgovorni urednik časopisa Peter Moser u autorskom tekstu povodom predstojećeg međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, kaže da Srbija ima priliku da najbolje iz svojih vinskih podruma predstavi "na pozornici koja puno obećava", navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.
Foto: Freepik.com
- Srbija danas u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, a pored autohtonih sorti grožđa, sve više se vodi računa o potražnji vrhunskih svetskih sorti grožđa. Na novim sajmovima vina, poput sajma vina Otvoreni Balkan, gosti i ljubitelji vina iz zemlje i inostranstva sada mogu da steknu dobar uvid u nivo razvoja srpskog vina i dobiju informacije iz prve ruke od vinogradara - navodi Moser i zaključuje "Jedno je jasno: u podrumima Srbije ima šta da se otkrije".
On je kazao da vinska kultura Srbije ima duboke korene u istoriji, i da su pored uticaja Tračana i Grka, Rimljani koristili ovdašnju dobru klimu i zemljište za vinogradarstvo.
U tekstu podseća na to da je posle dužeg perioda kada je proizvodnja vina van centralnog Rimskog carstva bila zabranjena, ona počela u trećem veku nove ere na sadašnjoj teritoriji Srbije, najpre u regionu Fruške gore u današnjoj Vojvodini, koja se tada zvala Sirmijum.
Moser je ukazao na značajne istorijske trenutke za razvoj vinogradarstva na tlu Srbije, od rimskog cara Probusa, rođenog na prostoru današnje Sremske Mitrovice, zatim Konstantina Velikog, preko značaja manastirskih imanja srpske pravoslavne crkve koja su imala svoju proizvodnju vina, posebno oko manastira Manasije, Ravanice, Gračanice, zatim otpora Srba turskoj zabrani da obrađuju vinograde, pa sve do velike industrijske proizvodnje vina u nekadašnjoj Jugoslaviji.
Foto: Pexels.com
- U poslednje tri decenije, drevna vinska kultura Srbije ponovo je u usponu. Zemlja ima veoma različite teritorije i klimatske zone, što znači da se od velikog broja sorti i stilova mogu napraviti vina neverovatnog kvaliteta - ocenjuje Moser navodeći elegantna suva bela vina od rizlinga na Fruškoj gori, do šardonea, mirisne tamjanike, smederevke, krstača, prokupca.
Danas je pod vinovom lozom u Srbiji 20.113 hektara, podeljenih u 77 vinogradarskih regiona i podzona. U 2021. godini bilo je 430 registrovanih proizvođača vina. Ceo tekst u kom Moster govori o domaćim vinima možete pogledati OVDE
Jedna čaša NEĆE VAM POKVARITI DIJETU, i još 3 najveće ZABLUDE O VINU
Postoji nekoliko stvari u koje verovatno verujete, ali koje zapravo nisu istinite
06.08.2022
VestiRGOTSKO JEZERO ili "zaječarsko more", drugo u EVROPI po čistoći VODE
Zahvaljujući kvarcnom pesku voda u jezeru osim što je čista, lako se zagreva pa je tokom letnjih meseci temperatura i do 26 stepeni
29.08.2022
PutovanjaMUŠKARCI dvojka ste - ŽENE sve više biraju DA PUTUJU SAME
Čak 90 odsto putnika koji se odluče za aranžmane za samce su osobe ženskog pola
29.08.2022
PutovanjaPosle 3 godine pauze, voz NOSTALGIJA od DANAS ponovo prevozi TURISTE
Najatraktivniji turističko-muzejski voz u Evropi, posle tri godine pauze ponovo saobraća na relaciji Mokra Gora - Višegrad
28.08.2022
PutovanjaDRAŠKO STANIVUKOVIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE PORODICI NAGRADIĆA: Bio je osnivač Partije demokratskog progresa
Pogledajte objavu na mreži X
20.06.2025
Sudbine
Ostavite komentar