PET VRSTA POSNIH KOLAČA – OD JEDNE SMESE Bez jaja, bez mleka, bez muke – a imaš punu tacnu!
podeli vest:

Kad dođu post, praznici ili neka svečana slava, svaka domaćica zna koliko je važno imati nešto slatko na stolu, ali i ne potrošiti pola dana i pola budžeta. A kad čuješ da možeš da napraviš pet vrsta kolača od jedne iste smeše, zvuči kao da je neka prevara – ali nije. Isprobano, provereno i – baš domaćinski.
Ovo je recept koji će vas spasiti kad nemate vremena, a hoćete da na stolu izgleda kao da je radila cela ekipa iz poslastičarnice.

🥣 Osnova je jednostavna i jeftina
Za osnovnu smesu vam treba:
200 ml vode
200 g šećera
100 ml ulja
3 kašike kakaa
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta (po želji)
300 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
100 g mlevenog suvog grožđa ili seckanih urmi
rendana korica pomorandže (ako imate)
Sve to lepo izmešate, rukom ili varjačom, i dobijete smesu koja je kompaktna, mirisna i savršena za oblikovanje.
🍬 A sad – mašta radi dalje!
Od iste te smese, dobijate pet različitih vrsta sitnih kolača, i to ovako:
Kuglice u kokos – oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.
Rolat sa džemom – razvucite deo smese, premažite posnim džemom i urolajte. Kad se stegne, secite na kolutiće.
Kuglice u mlevene orahe – za one koji vole rustični ukus.
Kockice sa glazurom – smesu utapkajte u plastičnu činiju, prelijte čokoladnom glazurom i secite na kocke.
Kuglice u prah šećeru – najjednostavnije, a najdečje – kao bonbone iz detinjstva.

🕯️ Zašto je ovo idealno za post?
Zato što je:
✔ bez jaja, mleka i maslaca,
✔ brzo i lako za pripremu,
✔ ne peče se – znači štedi i vreme i struju,
✔ a opet izgleda bogato i svečano – taman za tacnu na Vaskrs, zadušnice, slavu ili kad vam neko dođe iznenada.
💡 Savet iz naroda:
Ako vam se desi da je smesa suva – dodajte malo vode ili soka od narandže. Ako je mekana – ubacite još malo mlevenog keksa. Sve se radi "od oka i osećaja", kao što su radile naše bake.
Zaključak?
Od jedne činije – pet tacni. I miris i ukus i izgled – sve za pet. A vi još stignete i da odmorite, jer ovo je kolač koji služi domaćici, a ne obrnuto.
BONUS VIDEO:
STRAVIČNA GREŠKA LEKARA U KRUŠEVCU! Porodilji isekli bešiku, doživela šlog, prebačena u Beograd u kritičnom stanju!
Kada je pacijentkinji pozlilo nakon carskog reza, lekari su je ponovo "otvorili" i uvideli svoju grešku.
pre 3 sata
SudbineMAČVANI ČUVAJU SEĆANJE NA VRŠAJ Kad se pokrene parna mašina... (FOTO)
Danas su srp, kosu i vršalicu zamenili kombajni, ali se sećanje na ovaj način ubiranja hlebnog žita zadržalo
pre 9 sati
ReportažaUPOZNAJTE PRAVI TURISTIČKI DRAGULJ SRBIJE Zdanje iz bajke na sat vožnje od Beograda (FOTO)
Svoju etno priču započeli su u vreme kada se u Srbiji malo znalo o ovoj vrsti turizma
pre 23 sata
Reportaža
Ostavite komentar