Slobodno vreme > Mozaik

SAKURA ČERI PARADAJZ - KAKO SE GAJI U PLASTENICIMA Sladak, otporan i rađa kao lud – do 5 kg po stablu!

Izvor: K1info

30/07/2025 > 12:05

podeli vest:

SAKURA ČERI PARADAJZ - KAKO SE GAJI U PLASTENICIMA Sladak, otporan i rađa kao lud – do 5 kg po stablu!
Foto: Shutterstock


U plasteničkoj proizvodnji već godinama vlada prava potražnja za sortom sakura – sitnim, slatkim čeri paradajzom koji donosi izdašan rod i malo brige. Slovi za jednu od najzahvalnijih sorti kada je reč o otpornosti na bolesti i visokim prinosima, a ukus i izgled plodova čine ga miljenikom i domaćica i kupaca na pijaci. Ova sorta, poznata po svom raskošnom izgledu i blagoj aromi, idealna je za one koji žele zdravo, ukusno i bogato povrće iz sopstvenog plastenika.

Shutterstock

 

Otpornost i prinos koji oduševljavaju

Sakura čeri nije bez razloga jedna od najzastupljenijih sorti u plasteničkoj proizvodnji. Dostiže i do pet kilograma po jednoj biljci, što znači da na 100 kvadrata plastenika možete izvući i tonu roda! Plodovi su sitni (15-20 g), savršeno okrugli, crveni i – ono najbitnije – veoma ukusni i slatki, sa visokim sadržajem šećera. Ime sakura na japanskom znači „cvetanje trešnje“, što se lepo uklapa uz izgled i aromu ovog ploda.

Shutterstock

Ne puca, ne truli i voli organsko

Sakura čeri ima veliku prednost u tome što plodovi ne pucaju, a biljka je otporna na virus mozaika paradajza i prilično izdržljiva kad su u pitanju letnje vrućine. Nema mnogo problema ni sa grinjama ni sa truleži vrha ploda, što je često glavobolja kod ostalih sorti.

Dobro reaguje na organsku ishranu – dovoljno je da nakon sadnje oko svake biljke stavite po dve do tri šake peletiranog đubriva. Uz to, zaštita je jednostavna: jedno organsko prskanje nedeljno i čeri će vas nagraditi obiljem zdravih plodova.

Ipak, pazite na stenice

Jedino što treba imati na umu je da su stenice postale pravi problem u plastenicima. Zelena stenica ume da ostavi tragove na plodovima – svetlocrvene fleke sa žućkastim tačkama. Zato se preporučuje redovno pregledanje biljaka, posebno ako se sakura gaji u kombinaciji sa običnim paradajzom.

Od plastenika do pijace – tražen kao alva

Zbog visokog prinosa, otpornosti i ukusa, sakura čeri je veoma popularan na tržištu. Osim što se jede sirov, odličan je i za dekoraciju jela, zimnicu, pa i salate. Puna je vitamina A, C, E, D i K, likopena, kalijuma i magnezijuma – a s obzirom da ima i malo kalorija, idealan je i za one na dijeti.

Shutterstock

Za kraj, savet iz prakse: kad završite berbu, očistite zemljište dobro jer iz bačenih plodova često izniknu nove stabljike – i to usred salate! Ali možda to i nije tako loše – više čerija nikad nije na odmet.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar