OVAKO SE ČUVA BELI LUK OD PROPADANJA DO PROLEĆA
Saznajte kako da čuvate beli luk na pravilan način i uživajte u njegovim blagodatima tokom cele zime.
pre 20 sati
Mozaikpodeli vest:
U plasteničkoj proizvodnji već godinama vlada prava potražnja za sortom sakura – sitnim, slatkim čeri paradajzom koji donosi izdašan rod i malo brige. Slovi za jednu od najzahvalnijih sorti kada je reč o otpornosti na bolesti i visokim prinosima, a ukus i izgled plodova čine ga miljenikom i domaćica i kupaca na pijaci. Ova sorta, poznata po svom raskošnom izgledu i blagoj aromi, idealna je za one koji žele zdravo, ukusno i bogato povrće iz sopstvenog plastenika.
Otpornost i prinos koji oduševljavaju
Sakura čeri nije bez razloga jedna od najzastupljenijih sorti u plasteničkoj proizvodnji. Dostiže i do pet kilograma po jednoj biljci, što znači da na 100 kvadrata plastenika možete izvući i tonu roda! Plodovi su sitni (15-20 g), savršeno okrugli, crveni i – ono najbitnije – veoma ukusni i slatki, sa visokim sadržajem šećera. Ime sakura na japanskom znači „cvetanje trešnje“, što se lepo uklapa uz izgled i aromu ovog ploda.
Ne puca, ne truli i voli organsko
Sakura čeri ima veliku prednost u tome što plodovi ne pucaju, a biljka je otporna na virus mozaika paradajza i prilično izdržljiva kad su u pitanju letnje vrućine. Nema mnogo problema ni sa grinjama ni sa truleži vrha ploda, što je često glavobolja kod ostalih sorti.
Dobro reaguje na organsku ishranu – dovoljno je da nakon sadnje oko svake biljke stavite po dve do tri šake peletiranog đubriva. Uz to, zaštita je jednostavna: jedno organsko prskanje nedeljno i čeri će vas nagraditi obiljem zdravih plodova.
Saznajte kako da čuvate beli luk na pravilan način i uživajte u njegovim blagodatima tokom cele zime.
pre 20 sati
MozaikOtkrivamo kako da osvežite omiljenu odeću uz jednostavan trik sa lovorovim listom i sodom bikarbonom!
pre 22 sata
MozaikIpak, pazite na stenice
Jedino što treba imati na umu je da su stenice postale pravi problem u plastenicima. Zelena stenica ume da ostavi tragove na plodovima – svetlocrvene fleke sa žućkastim tačkama. Zato se preporučuje redovno pregledanje biljaka, posebno ako se sakura gaji u kombinaciji sa običnim paradajzom.
Od plastenika do pijace – tražen kao alva
Zbog visokog prinosa, otpornosti i ukusa, sakura čeri je veoma popularan na tržištu. Osim što se jede sirov, odličan je i za dekoraciju jela, zimnicu, pa i salate. Puna je vitamina A, C, E, D i K, likopena, kalijuma i magnezijuma – a s obzirom da ima i malo kalorija, idealan je i za one na dijeti.
Za kraj, savet iz prakse: kad završite berbu, očistite zemljište dobro jer iz bačenih plodova često izniknu nove stabljike – i to usred salate! Ali možda to i nije tako loše – više čerija nikad nije na odmet.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar