BAKIN RECEPT ZA BELI VEŠ Lovorov list vraća boju odeći brže nego skupe hemije!
Otkrivamo kako da osvežite omiljenu odeću uz jednostavan trik sa lovorovim listom i sodom bikarbonom!
30.07.2025
MozaikSaznajte kako da čuvate beli luk na pravilan način i uživajte u njegovim blagodatima tokom cele zime.
podeli vest:
Ko ima sreće da mu se beli luk zabeleo u bašti ili je nabavio lepu količinu na pijaci, zna koliko je važno pravilno ga uskladištiti. Beli luk nije samo začin koji jelima daje dušu – već i prirodni lek, naročito u zimskim mesecima kada zdravlje treba najviše čuvati.
Za dugotrajno čuvanje najbolje služi velika kartonska kutija obložena starim novinama. Glavice se poređaju tako da se ne dodiruju, kutija se zatvori i ostavi na suvom, mračnom i prohladnom mestu – poput podruma, ostave ili garaže. Na taj način beli luk ostaje svež i do šest meseci.
Za manju količinu odličan trik je kutija od jaja. Češnjevi se slože u pregrade i ostave u kuhinjskom elementu dalje od izvora toplote. Kutija omogućava cirkulaciju vazduha, što sprečava vlagu i plesni.
Bitno je ne držati beli luk u frižideru jer u vlažnom i hladnom okruženju brže klija i gubi ukus. Ne treba ga ni ljuštiti unapred – ljušti se tek kad zatreba. S vremena na vreme poželjno je proveriti da li se neki pokvario, jer jedna trula glavica može pokvariti celu zalihu.
Otkrivamo kako da osvežite omiljenu odeću uz jednostavan trik sa lovorovim listom i sodom bikarbonom!
30.07.2025
MozaikOvo su stari domaćinski saveti koje su prenosile generacije, i vredi ih primeniti. Beli luk neka uvek bude pri ruci – za čorbe, pečenje, zdravlje i dušu.
BONUS VIDEO:
Pogledajte video zapis
pre 1 sat
Hronika
Ostavite komentar