DA LI SE BACA IZGREBAN TIGANJ? Evo kada je bezbedan, a kada ga morate hitno baciti!
podeli vest:

Kada primetite prve ogrebotine na vašem omiljenom tiganju, prva pomisao je da je vreme da se oprostite od njega. Međutim, da li je zaista neophodno da ga odmah bacite? Stručnjaci tvrde – odgovor bi mogao da vas iznenadi.
Šta kažu stručnjaci za kuhinjsko posuđe?
Iako grebanje na nelepljivim površinama izgleda neuredno i neprofesionalno, samo po sebi ne znači automatski kraj upotrebe. Ključna stvar koju treba proveriti jeste da li je zaštitni sloj tiganja potpuno oštećen i da li se ispod ogrebotina vidi metalna površina.
Ako se oštećenje svodi na plitke ogrebotine, većina proizvođača smatra da tiganj i dalje može da se koristi bezbedno – uz određene mere opreza.
Kada postaje opasno?
Problem nastaje kada se ogrebotine prošire i kada dolazi do ljuštenja nelpljivog premaza. U tom slučaju, postoji rizik da se delovi premaza pomešaju sa hranom, što može biti štetno po zdravlje. Pored toga, ako se ogrebotine prošire do aluminijuma (kod mnogih tiganja), on može reagovati s određenim vrstama hrane.
U tim situacijama – bacanje tiganja je svakako najbolja opcija.
Kako produžiti vek tiganja?
Da biste izbegli prerano trošenje, savetuje se sledeće:
Nikada ne koristite metalni pribor u tiganju sa nelpljivim premazom.
Ne perite tiganje u mašini za sudove ako proizvođač to ne preporučuje.
Izbegavajte pregrevanje, jer visoke temperature ubrzavaju propadanje premaza.
Zaključak?
Ne morate odmah baciti svaki izgrebani tiganj – ali treba pažljivo pratiti stanje premaza. Ako primetite da se sloj ljušti ili da hrana često zagoreva, to je jasan znak da je vreme za zamenu. U suprotnom, tiganj može da posluži još neko vreme, pogotovo za pripremu manje zahtevnih jela.
BONUS VIDEO:
DEČAK SE "GOLFOM" ZAKUCAO U AUTO U KOJEM JE BILA I BEBA Sedmoro povređenih u nesreći kod Bijelog Polja
Sedmoro povređenih nesreći kod Bijelog Polja
pre 1 sat
Region
Ostavite komentar