Slobodno vreme > Mozaik

DA TIGANJ TRAJE JOŠ GODINAMA Evo kako da mu vratite sjaj za 10 minuta!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/06/2025 > 14:36

podeli vest:

DA TIGANJ TRAJE JOŠ GODINAMA Evo kako da mu vratite sjaj za 10 minuta!
Foto: Shutterstock


Svaka domaćica ima onaj jedan omiljeni tiganj koji „služi kao zlato“. Onaj u kom se jaje samo spusti na tanjir, palačinke same skliznu, a sve se sprema bez i kapi ulja. Ali, kako godine prolaze, čak i najverniji tiganj počne da „zateže“ – hrana počne da se lepi, površina izgubi sjaj i tiganj završi na dnu fioke, a često i u đubretu.

Ali nemojte da ga bacate! Postoji način da ga spasete – i to bez hemikalija, bez specijalnih sredstava i bez odlaska u prodavnicu. Sve što vam treba već imate u kuhinji.

Freepik.com
🧂 Šta vam je potrebno?

2–3 kašike obične kuhinjske soli.

Malo biljnog ulja (suncokretovo ili maslinovo).

Topla voda i blagi deterdžent za pranje.

Papirni ubrus ili meka kuhinjska krpa.

Freepik.com
Postupak obnove nelepljive površine

1. Dobro operite tiganj

Očistite ga toplom vodom i blagim deterdžentom. Neka površina bude potpuno čista i suva pre nego što nastavite.

2. Posolite

Na suvu i čistu površinu tiganja sipajte 2–3 kašike soli. So će delovati kao blagi abraziv koji skida sitne nečistoće i ostatke hrane.

3. Ugrejte tiganj

Stavite ga na srednju vatru oko 5 minuta. So će početi da menja boju u zlatno-smeđu – to znači da radi svoj posao.

4. Lagano utrljavanje

Ugasite ringlu i dok je tiganj još topao, uzmite papirni ubrus ili meku krpu i kružnim pokretima trljajte so po površini. Ne žurite – neka traje 2–3 minuta.

5. Isperite i osušite

Ostavite da se malo ohladi, pa isperite tiganj toplom vodom. Obrišite ga potpuno suvim.

6. Nauljite

Stavite kašiku ulja u tiganj i papirnim ubrusom ravnomerno rasporedite po celoj površini. Ovo pravi novi zaštitni sloj.

7. Još jedno grejanje

Vratite tiganj na najnižu temperaturu na 5 minuta. Na taj način se ulje „veže“ za površinu i stvara privremeni nelepljivi sloj.

8. Ohladite i prebrišite

Kad se tiganj ohladi, obrišite višak ulja čistim ubrusom. Površina treba da ostane sjajna, ali ne i masna.

Shutterstock
🧼 Kako da produžite vek obnavljanja?

Ne kuvajte na najjačoj temperaturi.

Koristite drvene ili silikonske varjače.

Perite ručno, bez grube žice.

Obnavljajte uljani sloj svakih nekoliko nedelja.

👩‍🍳 Zaključak

Ovo nije samo trik za uštedu novca – ovo je pametan, domaćinski način da sačuvate ono što već imate. Vaš stari tiganj ne mora da završi u kontejneru. Malo soli, malo ulja i malo volje – i tiganj vam opet služi kao prvog dana. Jer, kao što znate, domaćinstvo se ne meri po tome šta sve kupujemo novo – već po tome koliko znamo da sačuvamo ono što imamo.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar