Slobodno vreme > Mozaik

ZABORAVILI STE DA IZVADITE MESO IZ ZAMRZIVAČA? Uz ovaj trik odmrznite ga za 10 minuta!

Izvor: K1info

03/06/2025 > 16:45

podeli vest:

ZABORAVILI STE DA IZVADITE MESO IZ ZAMRZIVAČA? Uz ovaj trik odmrznite ga za 10 minuta!
Foto: Shutterstock


Koliko puta vam se desilo da dođe vreme ručku, a meso još uvek čvrsto kao kamen jer ste zaboravili da ga izvadite iz zamrzivača? Ne brinite – imamo rešenje iz domaće kuhinje koje ne zahteva ni mikrotalasnu, ni čekanje satima!

Stari domaćinski trik za brzinsko odmrzavanje

Ovaj jednostavan trik koristi samo dve obične metalne posude i – verovali ili ne – vodu iz česme. Sve što vam treba već imate u kući, a rezultat je – odmrznuto meso za desetak minuta, bez narušavanja njegove teksture ili ukusa.

Shutterstock

Evo kako:

Uzmete dve metalne šerpe (ili veća tanjira) – ne plastične!

Jednu od njih stavite naopako na radnu površinu.

Zamrznuto meso (naravno, prethodno izvađeno iz kesice) položite na tu okrenutu šerpu.

Drugom šerpom napunjenom toplom vodom pritisnete meso odozgo.

Metal provodi toplotu, a pritisak od vode ravnomerno raspoređuje toplinu i ubrzava proces. Za 10–15 minuta, meso će biti dovoljno omekšalo za sečenje ili dalju pripremu.

Zašto ovaj trik funkcioniše?

Metal je odličan provodnik toplote. Kada toplu vodu sipate u gornju šerpu, toplota se prenosi kroz meso ravnomerno. I dok se vi bavite salatom ili podešavate ringlu, vaša piletina ili šnicla se sprema za tiganj – bez nervoze i čekanja.

Shutterstock

Da li je bezbedno?

Apsolutno. Ovo je mnogo bolja opcija od odmrzavanja na sobnoj temperaturi, jer se meso brzo omekša, bez da duže stoji u "opasnoj zoni" za razvoj bakterija. Naravno, važno je da meso nakon odmrzavanja odmah pripremite.

Domaćinski savet za kraj

Ako znate da će vam ujutru trebati meso, izvadite ga veče pre i ostavite da se polako otapa u frižideru – to je najbezbedniji način. Ali kad zaboravite – ovaj metalni trik je pravo domaćinsko rešenje koje štedi vreme i živce.

BONUS VIDEO:

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar