ČOLIN HOROSKOP ZA PETAK 30. MAJ! Bik tuguje uz "Ti si mi u krvi", Raka neko "mjerka", a Vaga izigrava "Lutkicu iz Trsta"
Slobodno vreme
podeli vest:
Sezona jagoda je kratka, ali to ne znači da u njihovom slatkom ukusu ne možete uživati i tokom jeseni ili zime. Uz pravilan način zamrzavanja, ove voćkice zadržaće svežinu, boju i čvrstoću kao da su upravo ubrane!
Prvi korak: birajte najbolje jagode
Operite i osušite pažljivo
Jagode operite pod mlazom hladne vode, ali ih nemojte predugo potapati kako ne bi upile vlagu. Nakon pranja ih nežno osušite papirnim ubrusom – voda je neprijatelj dugotrajnog zamrzavanja!
Trik koji zlata vredi: predzamrzavanje
Najveća greška koju mnogi prave jeste da odmah spakuju jagode u kesice i stave ih u zamrzivač. Tada se zalepe jedna za drugu i postanu kašaste kad se odmrznu. Da biste to izbegli, jagode rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje, tako da se ne dodiruju. Stavite ih tako da se "prezale" – ostavite u zamrzivaču 2 do 3 sata dok ne postanu tvrde na dodir.
Pakovanje za čuvanje
Tek kada su jagode zaleđene, prebacite ih u plastične kutije ili zip kesice. Izvucite što više vazduha, zatvorite i vratite u zamrzivač. Ovako spremljene, mogu trajati i do 6 meseci, a ostaju savršeno sveže.
Saveti za upotrebu
Zamrznute jagode možete koristiti za smutije, voćne salate, prelive za palačinke, kolače ili domaći sladoled. Nemojte ih odmrzavati ako ih koristite za kuvanje – direktno ih ubacite u šerpu ili blender.
Ako želite da sačuvate ukus leta i zalihe za hladnije dane, sada znate pravi način! Domaćinski i jednostavno – uz ovaj trik nema greške.
BONUS VIDEO:
Na današnji dan rođen je Milutin Milanković, naučnik koji je predvideo klimatske promene i pre nego što je postojala reč za to!
28.05.2025
Sudbine
Ostavite komentar