Slobodno vreme > Mozaik

SLADIĆ – ZLATNI KOREN Zaboravljena biljka koja pomaže kod kašlja, želuca i čak ćelavosti

Izvor: K1info

14/05/2025 > 09:15

podeli vest:

SLADIĆ – ZLATNI KOREN Zaboravljena biljka koja pomaže kod kašlja, želuca i čak ćelavosti
Foto: Shutterstock


U vreme kad se za svaku boljku trči u apoteku, zaboravljamo da priroda krije prave dragulje zdravlja. Jedan od njih je i sladić, poznat i kao „zlatni koren“ – biljka koju su još u drevnoj Kini koristili kao lek za najrazličitije tegobe. Iako je kod nas često zanemaren, ovaj slatkast koren zaslužuje počasno mesto u svakoj domaćinskoj apoteci.

Shutterstock
Čaj za želudac, pasta za bronhitis, maska za kosu

Sladić je moćan saveznik protiv stomačnih problema i čireva – njegova lekovita svojstva pomažu u borbi protiv poznate „heliko“ bakterije. Čaj od korena (1 kašičica na šolju kipuće vode) pije se najviše tri puta dnevno i sjajno ublažava bolove, upale i nadutost.

Kod bronhitisa i problema sa plućima, domaćice se kunu u prah od korena pomešan sa medom – po kašičicu tri puta na dan, a za uporno grlo dovoljno je ispiranje mešavinom sladića i vode. Ne samo da umiruje, već pomaže i kod iskašljavanja.

Ako vam fali energije, čaj od sladića uz med i štapić cimeta zagrejaće i telo i dušu – odličan izbor za jesenje i zimske dane kada snaga popusti.

Čudesna pomoć za kosu

Za one koji muče muku sa ćelavošću i opadanjem kose – postoji i rešenje iz narodne riznice. Samleveni koren sladića možete dodati u šampon ili napraviti masku: dve kašike sladića u prahu, četiri kašike mleka i malo šafrana. Namažite kritične delove i pustite prirodu da odradi svoje.

Freepik.com
Oprez i mera su ključ

Kao i sa svakim lekom, i sa sladićem treba biti obazriv. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama s visokim pritiskom. Čaj ne treba piti više od tri šolje dnevno, jer u suprotnom može izazvati zadržavanje vode i porast pritiska.

U domaćinstvima naših baka sladić je imao počasno mesto. Možda je vreme da ga i mi vratimo u svakodnevnu upotrebu – prirodno, moćno i ukusno, baš kako priliči jednoj pravoj biljci iz narodne apoteke.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar