Slobodno vreme > Mozaik

KAKO SE REĐA MESO NA OVALU Da vam gosti ne okreću tanjir kao da traže blago

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

04/05/2025 > 10:20

podeli vest:

KAKO SE REĐA MESO NA OVALU Da vam gosti ne okreću tanjir kao da traže blago
Foto: Shutterstock


Kad se sprema slavska trpeza, zna se – oval sa mesom je njen stub. Ali još važnije – to su dva odvojena ovala: jedan za pečenje, drugi za kuvano meso. Mešanje? Ne dolazi u obzir. To nije moderna fora, nego pravilo koje se poštuje od kad se zna za slavu. A kad krenu gosti da okreću oval sa mesom, pa traže parče, pa nikako da nađu... E, zato je bitno da se meso lepo poređa i onda je sve lepo pregledno i kvita!

PEČENO MESO – SRCE SLAVSKE TRPEZE

Kako se seče?

Tu se slušaju stari, jer oni znaju red.

„Od buta i plećke, seče se meso na komade oko 3 cm debljine – da bude sočno, da drži oblik, da se lepo zagrize“, kaže svaki domaćin koji zna šta je red.

Butevi i plećke se seku na jake, debele komade – idu u sredinu ovala.

Rebarca i sitniji komadi – idu okolo, duž ivice.

Ako ima kožica sa krckavom koricom, ona se stavi na vrh – da mami, da se vidi boja.

 

 

🧂 Kako se slaže?

Prvo red zelene salate ili ukrasnog peršuna po dnu.

Onda prvo se složi spoljni prsten rebaraca – jedan do drugog, blago nagnuto.

Deblji komadi buta i plećke idu u sredinu, lagano naslonjeni jedni na druge.

Na vrh – ako imaš parče s posebno lepom koricom ili čisto meso bez kostiju, za decu ili starije.

📝 Domaćinski savet: Komade ređaj tako da ništa ne štrči, a opet da svaki gost može lako da uzme parče s rukom i viljuškom bez rasturanja ovala.

 

 

KUVANO MESO – SMIRAJ UZ SUPU I REN
Kako se seče?

Kuvano meso (najčešće junetina, rebra, plećka, vrat) se seče tanko, preko vlakana, da se lepo odvaja i da ne bude žilavo.

Komadi treba da budu ravni, dugački i ne previše debeli – oko 1 cm, taman da ne izgube oblik, a da se ne razvuku na tanjiru.

Shutterstock

🧂 Kako se slaže?

Opet ide salata, kupus ili peršun po dnu – radi izgleda i da upije višak vlage.

Komadi se ređaju u redove, blago preklopljeni, kao crepovi – sve u istom smeru.

Po sredini se može staviti činičica s renom, kolut luka, čen belog luka ili par kriški limuna za osveženje.

📝 Domaćinski savet: Kuvano meso ne sme da se osušilo. Izvadi se iz supe neposredno pre ređanja, i ako će dugo stajati – pokrije se krpom da ne uhvati koricu.

Shutterstock

✅ ZAKLJUČAK ZA PRAVE DOMAĆINE:

Pečenje se seče debeo, da se zna da je pečeno.

Kuvano se seče tanko, da se zna da je mekano.

Pečeno ide na svoj oval, kuvano na svoj.

Red i ukus idu zajedno – jer ništa ne bode oči kao nabacan oval.

Kad se oval iznese, on treba da kaže sve – „ovde se zna šta je red, šta je ukus i šta je domaćin“.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar