KAKO DA BANANE OSTANU SVEŽE NEDELJAMA Genijalan trik koji će vam uštedeti novac i živce
podeli vest:
 
                    Banane su verovatno jedno od najomiljenijih voćki – slatke, praktične, zdrave i deca ih obožavaju. Ali imaju i jednu "manu": prebrzo potamne, omekšaju i završe u kanti, čak i kad ih kupimo poluzelene. A da vam kažemo da postoji jedan jednostavan trik koji će ih sačuvati svežim i žutim i po dve nedelje?
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Ne, ne traži nikakav aparat, hemiju niti čudo – samo malo plastične folije i pravi način čuvanja.
Trik koji menja sve
Sledeći put kada donesete banane iz prodavnice, nemojte ih razdvajati. Držite ih zajedno u grozdu i uradite sledeće:
🔸 Uzmite plastičnu foliju (ili alu-foliju) i umotajte deo gde su sve spojene – peteljke.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        🔸 Čuvajte ih van frižidera, ali dalje od jabuka (jer jabuke ubrzavaju zrenje!).
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Zašto ovo funkcioniše? Banane oslobađaju gas etilen baš iz tog spoja na vrhu – kada ga zamotate, usporavate njegovo širenje i produžavate svežinu ploda.
Bonus savet: šta kad ipak potamne?
Ako su banane već pri kraju, ne bacajte ih!
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Iskoristite ih za:
                                                                                                    
                                
                                                                                                        🍌 banana hleb,
                                                                                                    
                                
                                                                                                        🍌 smoothie s mlekom i ovsenim pahuljicama,
                                                                                                    
                                
                                                                                                        🍌 palačinke s bananom i jajetom – za doručak koji se pravi za 5 minuta.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Mali trik – velika ušteda. U vremenu kada se sve više pazi na bacanje hrane i kućni budžet, ovakve dosetke ne samo da produžavaju život voću, već nam i čuvaju mir u kuhinji. Jer, ko ima decu, zna da banana mora da bude taman – ni zelena, ni previše zrela!
BONUS VIDEO:
 
         
     
         
         
         
             
  
  
             
         
         
         
         
                             
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar