IMA SVE FLEKE SA STOLJNJAKA DA NESTANU! Koristite sredstvo koje već imate kod kuće!
Posle slavlja često nam ostaju mrlje od hrane i pića, ali sada sve će to da nestane lagano i očas posla
18.12.2024
MozaikEvo vodiča koji će vam pomoći da spojite pravu čašu vina s vašim jelima i da izbegnete glavobolje narednog dana
podeli vest:
Vino je nezaobilazni deo svake svečane trpeze, pa ni posna slava poput Svetog Nikole nije izuzetak. Međutim, izbor vina može biti pravi izazov – pogotovo kada želite da se uklopi s ribom, čorbama i jelima poput pasulja. Evo vodiča koji će vam pomoći da spojite pravu čašu vina s vašim jelima i da izbegnete neprijatnosti poput glavobolje narednog dana.
Vino i riba: Bela vina za savršen spoj
Riba i belo vino su klasična kombinacija, ali nije svako belo vino idealno za svaku ribu. Evo nekoliko smernica:
Blage ribe (pastrmka, smuđ): Uparite s laganim belim vinima poput Sauvignona Blanca ili Pinot Grigia. Njihova svežina i citrusne note osvežiće ukus jela.
Masnije ribe (losos, tuna): Odaberite Chardonnay ili belo vino sa punijim telom kako bi se nosilo s bogatstvom ukusa masne ribe.
Pržena riba: Ako riba ima hrskavu koricu, lagano penušavo vino poput Prosecca ili šampanjca idealno je za balansiranje masnoće.
Vino i riblja čorba: Svežina na prvom mestu
Riblja čorba zahteva vino koje neće preuzeti ukus jela, već će ga osvežiti:
Čorbe s belom ribom: Lagana bela vina poput Graševine ili Rizlinga savršeno prate suptilne ukuse.
Čorbe s intenzivnijim ukusom (paprikaš): Pokušajte sa suvim roze vinom koje će balansirati začine i bogatstvo ukusa.
Posle slavlja često nam ostaju mrlje od hrane i pića, ali sada sve će to da nestane lagano i očas posla
18.12.2024
MozaikMnogi od nas se bore sa vlažnim odećom koja se suši danima i povećava vlažnost u stanu
26.01.2025
MozaikVino i pasulj: Crveno vino za jače ukuse
Pasulj, kao jelo s izraženim ukusom, zahteva vino koje će biti ravnoteža. Evo preporuka:
Klasičan pasulj: Merlot ili Cabernet Sauvignon su dobar izbor jer njihova voćna nota savršeno nadopunjuje dimljene ukuse.
Pasulj sa povrćem: Blaža crvena vina poput Pinot Noira dobro će se uklopiti s lakšim verzijama ovog jela.
Kako izbeći glavobolju nakon vina?
Glavobolja nakon vina često nije samo posledica količine, već i kvaliteta i načina na koji ga pijete. Evo saveta kako da uživate u vinu bez neprijatnih posledica:
Birajte kvalitetna vina: Jeftina vina često sadrže više sulfita i veštačkih dodataka koji mogu izazvati glavobolju.
Hidratacija: Svaku čašu vina „pratite“ čašom vode. Ovo pomaže telu da se nosi s alkoholom i sprečava dehidrataciju.
Izbegavajte mešanje: Ako već pijete vino, ne mešajte ga s drugim alkoholnim pićima tokom večeri.
Pazite na količinu: Uživanju u vinu nije cilj preterivanje – nekoliko čaša dobrog vina dovoljna je mera.
Jedite dovoljno: Vino u kombinaciji s hranom manje opterećuje organizam i sporije ulazi u krvotok.
Zaključak
Pravi izbor vina ne samo da obogaćuje ukus hrane, već i doprinosi boljoj atmosferi za stolom. Uz ove savete, vaša posna trpeza na Svetog Nikolu biće pravi gastronomski užitak, a vi ćete se probuditi nasmejani, bez glavobolje i s lepim uspomenama.
Uživajte u ukusu i tradiciji uz čašu dobrog vina i društvo najdražih!
BONUS VIDEO:
Da biste sačuvali stil i uživali na pravi način, donosimo vam nekoliko saveta kako da odmereno pijete alkohol
17.12.2024
MozaikBiranje poklona je lepa prilika da izmamite osmeh na licu onih koje volite
17.12.2024
MozaikIzaberite destinaciju i rezervišite smeštaj što ranije kako biste izbegli višu cenu i manjak opcija
13.12.2024
MozaikU mesnoj industriji koristi se tehnika spajanja manjih komada mesa uz pomoć posebnog sastojka poznatog kao "lepak za meso"
13.12.2024
MozaikOsnovni razlog su sumnje da se kamere ne koriste isključivo za bezbednost, već i kao efikasan način punjenja lokalne kase
pre 55 minuta
SvetZapad već otvoreno kritikuje Zelenskog zbog uzurpiranja vlasti
pre 1 sat
Svet
Ostavite komentar