Slobodno vreme > Gurmanlook

TAJNE SAVRŠENIH PRŽENICA Kako da budu zlatne, a da ne upiju masnoću?

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

31/07/2025 > 07:28

podeli vest:

TAJNE SAVRŠENIH PRŽENICA Kako da budu zlatne, a da ne upiju masnoću?
Foto: Shutterstock


Domaće prženice, one prave – meke, zlatne, mirisne – ne traže mnogo, ali traže pažnju i nekoliko sitnih tajni koje prave veliku razliku. Ako vam se nekad desilo da su bile suve, gnjecave ili da su izgorele, vreme je da ispravimo te greške. Evo kako da napravite savršene prženice, baš onako kako ih je pravila baka – hrskave spolja, a mekane i sočne iznutra.

Shutterstock

Hleb – osnova svega

Najvažnije pravilo: ne koristite svež hleb. Najbolje su prženice kad se pravi hleb od juče ili čak od pre dva dana. Svež hleb upija previše jaja i mleka i lako se raspada u tiganju. Isecite kriške debljine oko centimetar i po – ni previše tanke da se raspadnu, ni predebele da ostanu suve.

Jaja i mleko – zlatna smesa

U dubokom tanjiru umutite jaja i dodajte punomasno mleko – na jedno jaje ide oko četvrtina šolje mleka. Nemojte preterivati sa jajima jer će smesa biti preteška. Po želji, dodajte malo soli, bibera, a ako volite, i prstohvat kima ili rendanog parmezana za pikantniju verziju. Za slatke prženice – cimet, vanilin šećer ili šećer u prahu čine čuda.

Freepik.com

Masnoća – bez dima i gorenja

Zaboravite maslac – on brzo gori i daje gorak ukus. Umesto toga, koristite suncokretovo ulje ili blago maslinovo, koje podnosi više temperature. Ako baš volite miris putera, možete dodati kašiku maslaca pred kraj prženja, kad je temperatura pala.

Prženje – ne žurite

Ulje mora biti dobro zagrejano, ali ne da dimi! Tiganj stavite na srednje jaku vatru. Kad ubacite krišku, treba da „cvrkne”, ali ne da plane. Prženice se peku oko 2–3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Ne okrećite ih prečesto, jer mogu da se raspadnu.

Trik za sočnost

Ako želite da prženice budu posebno sočne, izmešanu smesu od jaja i mleka sipajte u plitku posudu i potopite hleb na nekoliko sekundi sa svake strane, ali ne predugo – cilj je da se upije taman koliko treba, a ne da se raspadne.

Posluženje – domaćinski

Za slanu varijantu, poslužite ih uz sir, kajmak, jogurt ili domaći ajvar. Za slatku verziju – med, džem, šećer u prahu ili voće. Prženice su savršen doručak, ali i večera koja nas vraća u detinjstvo.

Freepik.com

BONUS savet: Ako pravite veću količinu, pečene prženice slažite na kuhinjski papir da upije višak masnoće, pa ih držite u rerni na 100°C da ostanu tople i hrskave do posluženja.

Ukusne prženice ne traže puno, samo malo ljubavi, pravi hleb i strpljenje. I uvek uspeju – kad se prave s dušom.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar