Slobodno vreme > Gurmanlook

HOĆEŠ DOBAR ROŠTILJ? MESO PRIPREMI DAN PRE! Recepti za najbolje marinade!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/04/2025 > 09:57

podeli vest:

HOĆEŠ DOBAR ROŠTILJ? MESO PRIPREMI DAN PRE! Recepti za najbolje marinade!
Foto: Shutterstock


Prvi maj je samo što nije, a s njim dolazi i ono pitanje koje se tradicionalno postavlja svake godine:
"Je l’ si već stavio meso u marinadu?".
Jer svi znamo – tajna dobrog roštilja nije samo u roštilju, već u pripremi dan ranije.

Ako želite da meso sutra bude mekano, mirisno i da se topi u ustima, evo koje su najpouzdanije domaće marinade, koje vrste mesa ih najviše vole – i zašto je marinada kraljica prolećnog roštilja.

Shutterstock
Zašto je marinada važna?

Marinada ne služi samo da „meso bude ukusno“.
Ona:

✅ omekšava vlakna
✅ unosi duboki ukus
✅ sprečava isušivanje prilikom pečenja
✅ daje miris koji mami pola ulice

I zato, dan pre izleta, obavezno odvojite vreme za ovu čaroliju u činiji.

Shutterstock
1. Klasična marinada za vratinu i krmenadle

Idealno za: svinjski vrat, krmenadlu s kostima, rebarnicu

Sastojci:

100 ml ulja

1 glavica crnog luka (rendanog ili u kolutovima)

3 čena belog luka (sitno seckana)

1 kašičica senfa

1 kašičica slatke mlevene paprike

so, biber po ukusu

po želji: suvi začin, majčina dušica, lovor

Postupak: Sve sastojke pomešajte, meso dobro premažite i ostavite u frižideru preko noći u zatvorenoj posudi.

Freepik.com
2. Jogurt marinada za belo meso

Idealno za: pileće belo meso, batake, ćuretinu

Sastojci:

200 ml jogurta

2 čena belog luka

sok od 1 limuna

1 kašika maslinovog ulja

origano, biber, kari ili kurkuma po želji

prstohvat soli

Zašto je dobra?
Jogurt omekša meso i čini ga neverovatno sočnim, bez da se raspadne pri pečenju.

Freepik.com
3. Pikantno-pivska marinada za ljubitelje jačeg ukusa

Idealno za: svinjski file, vrat, roštiljske kobasice, jagnjetinu

Sastojci:

200 ml piva

2 kašike senfa

1 kašika meda

3 čena belog luka

1 kašičica ljute paprike

1 kašika soja sosa

svež peršun i biber

Savršen balans slatkog, slanog i blago gorkog – za one koji vole da „ljubi i pecka“.

4. Balkanska jednostavna marinada za sve – kad vam se žuri

Sastojci:

ulje

so

suvi začin

beli luk u prahu

malo sirćeta

mlevena paprika

Promešajte, prelijte preko mesa, ostavite 1–2 sata ako nemate vremena. Nije isto kao "preko noći", ali spašava stvar!

Shutterstock
Važan savet domaćice:

🔸 Meso obavezno izvadite iz frižidera 30 minuta pre pečenja – neka se malo „zagrije“ da bi se lepo ispeklo.
🔸 Ne preterujte sa soljenjem pre pečenja – so izvlači vlagu ako stoji predugo.
🔸 Ne bacajte marinadu – koristite je kao preliv za premazivanje mesa dok se peče.

I zapamtite – majstor roštilja se postaje večer pre Prvog maja, ne samo pored vatre!

Jer kad marinada odradi svoje, sve što treba jeste – okreni, posluži i uživaj.
Srećan vam Prvi maj, a roštilj da zamiriše i u vašoj ulici.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar