MLADI LUK NA KAŠIKU, U PITU I U KAJGANU Tri recepta k’o iz mamine sveske!
podeli vest:
 
                    Ništa ne miriše na proleće kao mladi luk na pijaci – vezica u ruci, a sunce na ramenu. I dok nas obasja onaj poznati miris detinjstva, znamo da je vreme za laganija jela, zelenu boju u tanjiru i ona jela koja su jednostavna, a puna ukusa. Mlad luk je skroman, a neprocenjiv – podjednako dobro ide uz jaja, sir, pitu, meso, čak i salatu.
Zato smo pripremili tri recepta koja su jednostavna, brza i savršena za porodični sto ili miran ručak na terasi.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
🥚 Kajgana sa mladim lukom i sirom
Sastojci:
4 jaja
3 stabljike mladog luka
100 g feta sira ili sitnog sira
Malo soli, bibera
Kašičica maslaca ili ulja
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Na tiganju kratko propržite seckani mladi luk dok ne zamiriše. Umutite jaja sa malo soli i bibera, dodajte sir i sve sipajte preko luka. Pržite lagano uz mešanje dok jaja ne postanu mekano zgrušana. Poslužite uz parče hleba i čašu jogurta. Ručak gotov za 10 minuta!
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
🧅 Pita sa mladim lukom i krompirom
Sastojci:
500 g kora za pitu
2 veća krompira
1 veza mladog luka
Malo ulja, soli i bibera
Mineralna voda (za preliv)
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Krompir izrendajte, a mladi luk sitno iseckajte. Pomešajte, posolite, pobiberite i dodajte malo ulja. Filujte kore, urolajte i ređajte u pleh. Prelijte pitu blago mineralnom vodom i pecite oko 35–40 minuta na 200°C. Hrskava spolja, sočna iznutra – miris koji mami komšije!
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
🍲 Čorbica od krompira i mladog luka
Sastojci:
1 veza mladog luka
3 krompira
1 šargarepa
So, biber, suvi začin
Kašičica brašna + malo ulja za zapršku
Voda ili povrtni bujon
Mirođija za kraj
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Na malo ulja propržite mladi luk i šargarepu, dodajte krompir na kockice, nalijte vodu i kuvajte dok sve ne omekša. Umutite zapršku od brašna i ulja, dodajte u čorbu, začinite po ukusu. Na kraju ubacite seckani peršun. Blaga, okrepljujuća, savršena za svaki dan.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                    
                                                                            
Mlad luk je više od sastojka – on je znak da dolazi lepše vreme, da je tanjir laganiji, a dan vedriji. Iskoristite sezonu dok traje, i da miris proleća zamiriše i u vašoj kuhinji.
BONUS VIDEO:
 
         
     
         
         
         
             
  
  
             
         
         
         
         
         
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar