Slobodno vreme > Gurmanlook

ŠTA SPREMITI OD SREMUŠA? Tri ukusna recepta i jedna čorba koja osvežava organizam

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/03/2025 > 08:40

podeli vest:

ŠTA SPREMITI OD SREMUŠA? Tri ukusna recepta i jedna čorba koja osvežava organizam
Foto: Freepik.com


Stigla je konačno sezona sremuša, a ako ste ljubitelj prirodne i zdrave ishrane, sada je pravo vreme da ovu aromatičnu biljku uvrstite u svoj jelovnik. Poznat po svom blagom ukusu koji podseća na beli luk, sremuš jača imunitet, čisti krv i snižava krvni pritisak, pa nije ni čudo što ga mnogi nazivaju "prolećnim eliksirom zdravlja".

Ako se pitate šta možete spremiti od sremuša, donosimo vam tri jednostavna i ukusna recepta, plus jednu osvežavajuću čorbu!

1. Pesto od sremuša – savršen dodatak svemu

Pesto od sremuša je prava eksplozija ukusa i može se koristiti na više načina – kao namaz, preliv za testeninu ili dodatak jelima od mesa i povrća.

 

 

Sastojci:
✔ 1 veza svežeg sremuša
✔ 50 g badema ili oraha
✔ 50 g parmezana (ili hranljivog kvasca za vegansku verziju)
✔ 100 ml maslinovog ulja
✔ Sok od pola limuna
✔ So i biber po ukusu

Priprema:
Svi sastojci se stave u blender i miksaju dok se ne dobije glatka, kremasta smesa. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo ulja za željenu gustinu. Pesto možete čuvati u frižideru nekoliko dana ili zamrznuti u manjim porcijama.

2. Omlet sa sremušem – brz i zdrav doručak

Omlet sa sremušem je idealan za one dane kada želite brz, ali hranljiv obrok.

 

 

Sastojci:
✔ 3 jaja
✔ 1 šaka svežeg sremuša, sitno seckanog
✔ 30 g feta sira ili kačkavalja
✔ 1 kašičica putera ili maslinovog ulja
✔ So i biber po ukusu

Priprema:
Jaja umutiti, dodati seckani sremuš i sir. Na tiganju zagrejati puter, sipati smesu i peći nekoliko minuta dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti uz svež hleb i salatu.

3. Pita sa sremušem i sirom – prolećna poslastica

Ova pita je savršena za doručak, užinu ili laganu večeru.

Freepik.com

Sastojci:
✔ 500 g tankih kora za pitu
✔ 300 g sremuša, sitno iseckanog
✔ 300 g sitnog sira (ili rikote)
✔ 2 jaja
✔ 100 ml jogurta
✔ 50 ml maslinovog ulja

Priprema:
Sremuš pomešati sa sirom, jajima i jogurtom. Na svaku koru naneti malo smese, urolati i ređati u podmazan pleh. Premazati uljem i peći na 180°C dok ne porumeni.

Čorba od sremuša – detoks obrok pun vitamina

Lagana, osvežavajuća i puna hranljivih sastojaka, čorba od sremuša je odličan izbor za prolećni detoks.

Freepik.com

Sastojci:
✔ 1 veza sremuša
✔ 1 krompir
✔ 1 glavica crnog luka
✔ 500 ml povrtne supe ili vode
✔ 100 ml pavlake za kuvanje (ili biljne alternative)
✔ So, biber i malo maslinovog ulja

Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk, dodati krompir isečen na kockice i naliti supom. Kuvati dok krompir ne omekša, zatim dodati sremuš i kuvati još par minuta. Sve izmiksati štapnim mikserom, dodati pavlaku i začiniti po ukusu.

Sremuš je savršena prolećna namirnica koja ne samo da obogaćuje jela, već donosi brojne benefite za zdravlje. Isprobajte ove recepte i uživajte u sezoni sremuša na najbolji način.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar