Slobodno vreme > Gurmanlook

SLADOLED TORTA KOJA MORA DA SE PROBA Kako da napravite ovu savršenu poslasticu kod kuće

Ovaj desert je idealan za sunčane dane, rođendane, ali i sve prilike kada želite nešto osvežavajuće, kremasto i neodoljivo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/01/2025 > 11:45

podeli vest:

SLADOLED TORTA KOJA MORA DA SE PROBA Kako da napravite ovu savršenu poslasticu kod kuće
Foto: Youtube PrintScreen/DomacireceptiNet


Ako tražite savršenu poslasticu koja će oduševiti vaše ukućane ili goste, sladoled torta je pravi izbor! Ovaj desert je idealan za sunčane dane, rođendane, ali i sve prilike kada želite nešto osvežavajuće, kremasto i neodoljivo. Najbolje od svega? Priprema je jednostavna, a možete je prilagoditi svojim omiljenim ukusima.

Foto: Youtube PrintScreen/DomacireceptiNet

 

Sastojci za osnovnu sladoled tortu

1 pakovanje keksa (plazma, petit beurre ili neki drugi po izboru)
500 g vanila sladoleda
500 g čokoladnog sladoleda (ili bilo koji drugi omiljeni ukus)
200 g šlaga
100 g čokolade za kuvanje (za glazuru)
50 g putera (za glazuru)
100 ml mleka (za natapanje keksa)

Priprema

Priprema kalupa
Uzmite okrugli kalup za torte (najbolje sa obručem koji se skida) i obložite ga prozirnom folijom ili papirom za pečenje kako bi torta lako mogla da se izvadi.

Sloj keksa
Keks kratko umočite u mleko i poređajte na dno kalupa. To će biti baza vaše torte.

Prvi sloj sladoleda
Uzmite sladoled od vanile (ili neki drugi svetli ukus) i ravnomerno ga rasporedite preko keksa. Preporučuje se da ga izvadite iz zamrzivača 10 minuta pre nanošenja kako bi bio lakši za mazanje. Stavite tortu u zamrzivač na 15 minuta da se sloj stegne.

Drugi sloj sladoleda
Preko prvog sloja nanesite čokoladni sladoled (ili neki drugi tamniji ukus). Izravnajte ga kašikom ili lopaticom. Ponovo vratite tortu u zamrzivač na 20 minuta.

Šlag i dekoracija
Umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja i nanesite ga kao završni sloj.

Čokoladna glazura
U šerpici istopite čokoladu za kuvanje sa puterom na laganoj vatri. Kada se malo ohladi, prelijte preko torte i brzo rasporedite. Po želji, možete dodati rendanu čokoladu, komadiće keksa ili voće za dekoraciju.

Hlađenje i serviranje
Tortu ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata (ili preko noći) kako bi se svi slojevi lepo povezali. Pre serviranja, izvadite tortu 10 minuta ranije kako bi se lakše sekla.

Mora da se voli! Saveti kako da torta bude još bolja

Dodajte sveže voće poput jagoda, borovnica ili banana između slojeva.
Umesto keksa, koristite brownie koru ili čak koru od biskvita.
Eksperimentišite sa ukusima sladoleda – pistacije, maline ili karamele će dati poseban šmek.

Sladoled torta je jednostavan, ali impresivan desert koji pruža savršenu kombinaciju ukusa i osveženja. Prilagodite je svojim omiljenim sastojcima i uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar