Ovo je najbrži DORUČAK od samo dva sastojka! SLATKI UŠTIPCI gotovi su za 5 minuta
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
GurmanlookU ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti
podeli vest:
Kako samo miriše... Štrudla od maka je jedan od onih starinskih kolača koji nas odmah podseća na detinjstvo i bakine slatke poslastice. Miris sveže pečenog testa i bogata, slatkasta aroma maka bude uspomene, a recept koji vam donosimo vraća se upravo korenima – kako su to radile naše bake.
Hajde da vidimo kako da pripremite najbolju domaću štrudlu od maka.
Sastojci za testo:
500 g brašna
1 kvasac (svež ili suvi)
200 ml mleka
100 g šećera
100 g maslaca ili svinjske masti (po izboru)
2 jaja
prstohvat soli
kašičica vanilin šećera
korica limuna (po želji)
Sastojci za fil:
300 g mlevenog maka
200 ml mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
kašika meda
malo cimeta (po želji)
Priprema:
Priprema kvasca
Prvo pripremite kvasac. U mlako mleko dodajte malo šećera i izmrvite kvasac. Ostavite ga da se aktivira 10-ak minuta, dok ne zapeni.
Priprema testa
U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, šećer i vanilin šećer. U drugoj posudi blago umutite jaja, otopite maslac (ili mast) i dodajte ih u brašno. U smesu ulijte nadošli kvasac i polako dodajte mlako mleko, mešajući sve dok ne dobijete mekano, glatko testo. Mesite ga oko 10 minuta, a zatim ostavite pokriveno krpom na toplom mestu da naraste, oko sat vremena.
Priprema fila
Dok testo narasta, pripremite fil. U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga, ali ne da proključa. U mleko dodajte mak, šećer, vanilin šećer, kašiku meda i malo cimeta. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, povremeno mešajući. Kada se fil zgusne, sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Jedu se sa džemom ili kremom, ali podjednako su ukusni i kada se jedu bez dodataka
01.10.2024
GurmanlookPriprema ovog jela je jako jednostavna
30.09.2024
GurmanlookOblikovanje štrudle
Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Na pobrašnjenoj površini razvucite prvi deo u pravougaonik debljine oko pola centimetra. Filujte testo ravnomerno makom, ostavljajući malo praznog prostora na ivicama. Lagano uvijte testo u rolat, pažljivo pritisnite ivice da fil ne iscuri.
Pečenje
Uvijenu štrudlu stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Isto uradite i s drugim delom testa. Ostavite štrudle da odmore 15-20 minuta, a zatim ih premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Hlađenje i serviranje
Kada se štrudla ispeče, ostavite je da se ohladi pre nego što je sečete. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.
I eto – vaša štrudla od maka, baš kao što su je pravile naše bake, spremna je! Savršeno mekana, puna bogatog fila i mirisa, idealna za nedeljno popodne uz šolju kafe ili čaja.
Ukoliko volite testo, ovo je idealan obrok za vas
30.09.2024
GurmanlookPriprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita
28.09.2024
GurmanlookNa ovaj praznik jede se grožđe i hleb
27.09.2024
GurmanlookTuršija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
26.09.2024
GurmanlookHolandski meteorološki institut izdao je žuto vremensko upozorenje za veći deo zemlje
pre 6 sati
SvetVeliki parnični postupak zakazan je za 11. decembar
pre 6 sati
HronikaOcenio je ovakve napore kao duboko štetne.
pre 6 sati
RegionPrema njenim rečima, Kurtijeva poseta je otvorena provokacija prema Srbiji i Republici Srpskoj.
pre 7 sati
RegionSnimak tuče na Karaburmi objavljen je na Instagram stranici "Serbialive_beograd"
pre 7 sati
BeogradPolicija je reagovala zbog komentara
pre 8 sati
SvetPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre par dana u Cirihu sa privrednicima iz Švajcarske.
pre 8 sati
SrbijaDamjanović je prooglašen krivim da je automobilom udario pešake Svetlanu Kovačević i Nikolu Đokića.
pre 8 sati
SrbijaMuškarci u Ukrajini izbegavaju sva mesta na kojima mogu da ih uhvate, čak i gradski prevoz.
pre 13 sati
ReportažaDr Orhan Dragaš je srpski stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, autor je analize koju prenosimo.
pre 13 sati
KolumnaSvetosavski bal krasiće bogat program u 14 različitih sala, otkriva Aleksandra za K1 TV
pre 14 sati
ReportažaOva baka kaže da je srećna žena, ima četiri kćerke i čak 18 praunučića
pre 15 sati
ReportažaOperacija je izvršena u četvrtak, a obavio ju je prof. dr Milovan Bojić
pre 19 sati
SudbineBio je i aktivni član Udruženja lekara pisaca "Vidar"
05.12.2024
SudbineAnđela je kobnog dana čekala na Železničkoj stanici autobus sa svojim dečkom Milošem Milosavljevićem (21) iz Knićanina
05.12.2024
SudbinePrve tegobe Jovana Bajrović (29) osetila je pre nekoliko godina
03.12.2024
Sudbine
Ostavite komentar