Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo je recept za MOĆAN MAKEDONSKI AJVAR: Ukus je neverovatan, a pravi se na JEDNOSTAVAN NAČIN

Ajvar je specijalitet, posebno se cene recepti sa juga Srbije, pa kao što je leskovački dobio svoje zasluženo priznanje

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

14/09/2024 > 09:50

podeli vest:

Ovo je recept za MOĆAN MAKEDONSKI AJVAR: Ukus je neverovatan, a pravi se na JEDNOSTAVAN NAČIN
Foto: Shutterstock


Iako se svakog septembra na sva usta priča o ajvaru, čini se da je ove godine akcenat na starinskim receptima. Pretražuju se stari kuvari, vade se bakine sveske i insistira se na proverenim načinima pripreme. Recept za makedonski ajvar upravo je jedan od takvih.

Ajvar je specijalitet, posebno se cene recepti sa juga Srbije, pa kao što je leskovački dobio svoje zasluženo priznanje, tako treba odati počast i makedonskoj verziji. Ako do sada niste pravili makedonski ajvar, pravo je vreme da to učinite.

Foto: Shutterstock

 

Recept za makedonski ajvar

Potrebno je:

- 10 kg crvene paprike

- 5 kg plavog patlidžana

- 1 l ulja

- 1 velika kašika šećera

- so po ukusu

Foto: Live Production

 

Priprema:

Paprike operite i ispecite u rerni ili na ćumbetu. Nakon pečenja stavite ih u plastične kese na par minuta kako bi omekšale što će olakšati guljenje kože. Kada se malo ohlade svaku papriku ogulite i očistite od semenki.

Zatim papriku složite i stavite u cediljku na najmanje 3 sata da se iscedi. Patlidžane ispecite na isti način, i ponovite ceo postupak kao sa paprikama. Kada se paprike i patlidžani ocede, sameljite ih na ručnoj mašini za mlevenje mesa. Zatim sve zajedno prebacite u veliki lonac u kojem ćete kuvati i stavite na laganu vatru.

Tokom kuvanja potrebno je da smesu neprestano mešate, a ulje da dodajete postepeno po jedan decilitar svakih 20 minuta. Mešajte neprestano jer ulje ne sme da izađe na površinu.

Foto: Live Production

 

Varjačom ravno pređite po dnu lonca, nakon čega treba da se vidi dno lonca, a to je znak da je ajvar gotov. So i šećer dodajte pri samom kraju, odnosno u zadnjih 20 minuta kuvanja, uz stalno probanje ajvara.

Dok se ajvar kuva, potrebno je da pripremite tegle, tako što ćete da ih operete, sterilišete i dobro osušite.

Kada sipate ajvar u tegle, prekrijte sa krpom da odstoji 24 sata. Zatim na vrh svake stavite malo ulja, povežite i zatvorite poklopcima i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar