Priče > Reportaža

NAJBOLJI AJVAR pravi se u - DIMITROVGRADU: Završena 10. sezona karavana IZAĐI MI NA TEGLU

Kraljica ajvara za 2023. je Aleksandra Krumov, kapiten ekipe "Domaćice iz Caribroda"

Izvor: K1info

08/10/2023 > 12:21

podeli vest:

NAJBOLJI AJVAR pravi se u - DIMITROVGRADU: Završena 10. sezona karavana IZAĐI MI NA TEGLU
Foto: Live Production


Beograd je desetu godinu zaredom bio domaćin ekipama iz cele Srbije, koje su se okupile na velikom finalu nacionalnog takmičenja u spremanju ajvara "Izađi mi na teglu" na Adi Ciganliji.

U konkurenciji 30 ekipa iz 15 gradova Srbije titulu najboljih majstora ajvara osvojila je ekipa "Domaćice iz Caribroda" iz Dimitrovgrada, tako da se Dimitrovgrad po drugi put upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar.  Kapiten ekipe Aleksandra Krumov je krunisana za kraljicu ajvara 2023. godine. 

 

Drugo mesto pripalo je ekipi "Standardno veseli" iz Niša, a na treće mesto su se plasirali "Ličani i Ličanke" iz Kanjiže.

Foto: Live Production

 

Članovi stručnog žirija su bili svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara World Chef i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane, gospodin Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Dušan Štulić, iskusni gastronom sa preko 50 godina iskustva. Tročlani žiri je imao zaista težak zadatak, ali su bili složni u konačnoj odluci. Iako su odlučivale nijanse, pobednički ajvar se izdvojio po izuzetnom balansu ukusa.

Sponzori karavana su za pobedničke ekipe obezbedili vredne nagrade, tako da su šampioni, osim pehara, postali vlasnici i najnovijeg modela popularnog šporeta Smederevac 10. Drugoplasirana ekipa je dobila šporet Smederevac 7, dok su trećem mestu pripali Mini elektrik šporet i paket Dijamant proizvoda.

Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda je u 11 časova svečano otvorio manifestaciju i dao znak za početak takmičenja. Tokom celog dana sa Ade Ciganlije se širio miris pečene paprike, a više od 150 takmičara i brojni znatiželjni posetioci su uživali i u muzičkom programu i zabavnim nagradnim igrama.

Nakon završene desete sezone, karavan je obišao čak 220 gradova, napravljeno je viđe od  50.000 tegli ajvara, a takmičarima je obezbeđeno više od 100 tona paprike. Karavan je posetilo više od milion ljudi, a više od 40 domaćinstava je, podstaknuto uspešnim plasmanom, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara.

Velikom uspehu desete sezone karavana, pored organizatora, takmičara, lokalnih samouprava gradova učesnika i brojnih sponzora, doprinela je i podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ostavite komentar