ZDRAVE KETO KUGLICE: Možete da ih jedete neograničeno i da se NE UGOJITE
Ovaj recept za zdrave keto kuglice sa bademom i malinom će obožavati cela porodica, a prave se za 5 minuta
23.12.2023
GurmanlookU Srbiji se jede svinjetina, Britanci tradicionalno za ovaj praznik uživaju u ćuretini, a Estonci u pačetini
podeli vest:
Prazničnoj trpezi niko ne može odoleti, a domaćice se širom sveta trude da na sto iznesu najbolje slane i slatke poslastice.
Međutim, specijaliteti koji će se za Božić naći na stolu razlikuju se od države do države. Tako se u Srbiji jede svinjetina, Britanci tradicionalno za ovaj praznik uživaju u ćuretini, a Estonci u pačetini!
Pojedini narodi za Božić uživaju i u krajnje neobičnim specijalitetima, bar prema standardima srpske kuhinje.
Ovaj recept za zdrave keto kuglice sa bademom i malinom će obožavati cela porodica, a prave se za 5 minuta
23.12.2023
GurmanlookVoće se prvo sakupi, dobro ispere a zatim ide pod stupu, starinsku napravu koju čine još varjača i drveno korito
13.10.2023
GurmanlookNa zapadu Norveške tradicionalno se za Božić jela "smalahove" - ovčija glava, koja ima komplikovan sistem pripreme.
Glava se najpre prepolovi i iz nje izvadi mozak, a potom se potapa u vodu na dva dana. Specijalitet se zatim usoljava i dimi, pre nego što se skuva na pari.
Omiljeni zalogaj za prazničnom trpezom su uši i oči. Smalahove se danas retko jede za praznike, ali se zato priprema za turiste kao posebna atrakcija.
Što je u Srbiji "meze", a u Francuskoj "šarkuteri", u Švedskoj je "smorgasbord", ali ovaj sistem aranžiranja različitih suhomesnatih i mlečnih delikatesa u toj zemlji ima posebno praznično ime - "julbord".
Na ovoj dasci se obavezno nalaze jelenske kobasice, marinirane haringe, kao i različiti sirevi, a u samom centru je glazirana šunka.
Foto: Shutterstock
"Panj torta" ili "božićni balvan" ("Bûche de Noël") je tradicionalni božićni kolač koji se jede u nekoliko evropskih zemalja.
Umesto da, kao u paganska vremena, za Božić u kuću unose grančice zimzelenog drveća, u slavu sve dužih dana, a kraćih noći, savremeni Evropljani počeli su da pripremaju rolat u obliku debla drveta, punjen različitim kremovima i prekriven marcipanom.
U većinski katoličkoj zemlji, proslava verskih praznika se doživljava vrlo ozbiljno, pa se tako u Italiji za Badnje veče servira velika gozba od sedam jela, uglavnom bez mesa. Oni se obično sastoje od ribe i morskih plodova.
Starije generacije bi mogle da budu neodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne da probaju novu hranu
08.09.2023
GurmanlookKorisni savet za domaćice
13.08.2023
GurmanlookBožić u Poljskoj ne može da prođe bez "poljskog šarana", ribljeg specijaliteta, koji se služi uz boršč ili salatu od kiselog kupusa. Tradicionalno se riba kupuje nekoliko dana pred Božić i živa čuva u velikoj kanti ili kadi, pre nego što završi u rerni.
Bugarska pravoslavna crkva poštuje gregorijanski kalendar, ali su mnogi običaji slični kao i u drugim crkvama. Badnje veče je i kod njih poslednji dan četrdesetodnevnog posta, pa se služe posna jela - sarma sa pirinčem, pita sa bundevom, ošav (kompot od suvog voća) i badnjački kolač, uglavnom u neparnom broju.
Ukućani obavezno razbijaju ljuske oraha, a prema predanju, kakvo jezgro u njima nađu, takva će im biti i naredna godina.
Moccarela je mnogima omiljeni sir, a evo i recepta kako je sami možete napraviti
10.12.2022
GurmanlookDa li neka od njih i danas jedete?
04.09.2022
GurmanlookKo može da im odoli?
12.08.2022
GurmanlookMekdonalds je najpopularniji lanac brze hrane na svetu sa više od 68 miliona kupaca u hiljadama restorana širom sveta
28.07.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar