
13 "SIROTINJSKIH" jela iz vremena Jugoslavije koja smo SVI VOLELI
Da li neka od njih i danas jedete?
podeli vest:

Svako od nas ima sećanje na neko jelo koje je nekada u Jugoslaviji bilo tolio popularno i voljeno, a danas je skoro zaboravljeno.
Bilo da je razlog bio ograničena ponuda u prodavnicama ili neimaština, "sirotinjska jela“ su se spremala sa vrlo malo namirnica (po tome su i dobila ime).
Evo nekih od najukusnijih jela iz ne tako davne prošlosti koja se danas sve manje pripremaju.
Foto: Pixabay.com
1. Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
2. Restovani krompir
Proprženi crni luk dodajte u kuvani krompir i izgnječite, zatim začinite alevom paprikom, solju i biberom po želji.
3. Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
4. Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
5. Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Izlijte u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
6. Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šta ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i sad mnoga deca to vole.
Foto: Pixabay.com
7. Klot pasulj
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
8 Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
9. Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
11. Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinke i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12. Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.
13. Pita zalivača
Ništa jednostavnije – poređajte kore, malo zamastite, a pečeno zalijte vrelom vodom.
Foto: Youtube PrintScreen
Ostavite komentar