
SAMO ZA PRAVE HEDONISTE: Sladoled od konjaka i čokolade
Mmmm...njam. Ko još može ovome da odoli?
podeli vest:

Sladoled je ledena poslastica kojoj retko ko može da odoli. Pretpostavlja se da ovaj desert datira još iz 2. veka pre nove ere, ali da je u početku bio dostupan samo vladarima.
Tek kasnije je recept za pravljenje sladoleda postao dostupan i "običnim ljudima", a njegova fabrička proizvodnja počela je oko 1851. godine u Americi.
Preteča današnjeg sladoleda je u stvari bila mešavina mleka i leda, kao i zamrznutih voćnih sokova, da bi se u narednim verzijama pojavile kremaste teksture, sa komadićima raznih vrsta voća i čokolade. Danas se sladoledi prave po najrazličitijim receptima i sa brojnim ukusima.
Pored gotovih (fabričkih ili iz poslastičarnica) koje kupujete u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima, sladoled možete da napravite i sami u kućnim uslovima.
Za pripremu domaćeg sladoleda nije potrebna ni naročita veština niti puno vremena, a recept koje vam otkrivamo u nastavku je za prave hedoniste.
Foto: Pixabay.com
Sladoled od konjaka i čokolade
Sastojci: 160 grama čokolade, 275 ml slatke pavlake, 3 žumanceta, jaje, 4 kašike šećera, 40 ml konjaka
Priprema: Čokoladu otopiti na pari. Slatku pavlaku umutiti mikserom u čvrst šlag. Žumanca i jaje staviti u blender, pa mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena smesa. Prebaciti u veću plastičnu posudu, dodati čokoladu, promešati, a zatim ubaciti slatku pavlaku i konjak. Pažljivo pomešati sve sastojke, pa dobijenu masu presuti u željene kalupe i staviti u zamrzivač da se ohladi i stegne.
U podrumima Srbije IMA ŠTA DA SE OTKRIJE - ovako je urednik časopisa FALSTAFF opisao srpska vina
Čuveni austrijski magazin za hedoniste označio je Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost
30.08.2022
PutovanjaTaj je jeo šta je hteo, a ovaj slatkiš je voleo najviše. Ovo je recept za TITOV KOLAČ
Kremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
04.09.2022
GurmanlookZIMNICE KOJE SE REĐE PRAVE: Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Ovaj recept će svaki specijalitet tokom zime učiniti vrhunskim kulinarskim umećem
09.09.2022
GurmanlookAko je ovog leta vaš izbor ALBANIJA - obavezno probajte BUREK SA MALINAMA
Predstavljamo neke od specijaliteta koje ne bi trebalo da propustite, ako se ove sezone nađete na albanskom primorju
09.08.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar