OBIČAJI u POSLEDNJOJ NEDELJI pred VASKRS: Ako ih poštujete - DONOSE BLAGOSTANJE i sreću u dom
Poslednja nedelja do Uskrsa je nedelja uzdržavanja i posta. Zato je važno da znate koji su to običaji koji vas od danas čekaju
10.04.2023
SrbijaPuter keksići su uvek dobra ideja, a naročito su popularni i praktični za prazničnu trpezu
podeli vest:
Pripremanj puter keksića je vrlo jednostavno, zbog toga bez problema možete uključiti i decu koja će posebno uživati u ukrašavanju.
U nastavku vam donosimo proveren recept, a na vama ostaje kreativnost u ukrašavanju.
Poslednja nedelja do Uskrsa je nedelja uzdržavanja i posta. Zato je važno da znate koji su to običaji koji vas od danas čekaju
10.04.2023
SrbijaU toku je strasna, stradalna ili velika nedelja koja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg i poslednja sedmica pred Vaskrs
11.04.2023
SrbijaSastojci: 200 grama putera, 200 grama šećera, 500 grama brašna po izboru, 1 jaje, malo vanile, malo praška za pecivo
Priprema: Ostavite puter da lepo omekša, pa u njega dodajte jaje (ili 2 manja) i šećer i lepo izmutite. Zatim dodajte brašno i sasvim malo praška za pecivo. Dodajte vanilu za ukus i umesite testo, tako da ne bude previše meko, ali da se ne mrvi. Ako je meko, dodajte malo brašna. Ostavite desetak minuta u frižideru. Zatim oklagijom lepo razvucite testo na debljinu od oko 5 milimetra. Modlama koje ste odabrali (jaja, zeke, šargarepe, cvet...) napravite oblike pa poređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200-220 stepeni oko 7-8 minuta.
Freepik.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Dekorišite keksiće po želji. Možete koristiti kupovni fondan koji samo razvučete na iste oblike, a možete ukrašavati i glazurom koju ćete naneti špricem.
Sastojci za glazuru: 1 belance, 2 kašike mleka, 300 gr šećera u prahu
Priprema: U blender stavite sve potrebne sastojke i blendajte na umerenoj brzini. Ako nemate blender, koristite mikser. Rezultat treba da bude mazna glazura koja nije ni previše gusta, ali ni previše retka. Podelite glazuru u nekoliko manjih posuda i u svakoj od njih dodajte prehrambenu boju. Promešajte lagano, a zatim glazuru stavite u vrećicu za špric i dekorišite po želji (keksići oraju da budu ohlađeni). Možete da dodate i šarene ili čokoladne mrvice, bombone... Na kraju ostavite kolačiće par minuta, da se glazura stegne, i poslužite ih.
Pored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookIdealan za letnje dane. Sprema se za samo 20 minuta, i to bez pečenja
25.07.2022
GurmanlookAko ste se umorili od pravljenja komplikovanih i zahtevnih poslastica za novogodišnje praznike, ova torta je ko stvorena za vas
05.01.2023
GurmanlookPosni desert od svega nekoliko sastojaka, verovatno najbrži koji ćete ikada da napravite
03.12.2022
GurmanlookU prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
VestiU subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar