MIRIŠU na bakinu kuhinju: Recept za prave, STARINSKE VANILICE
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookNe, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
podeli vest:
Prevrnuta torta s jabukama… Starinska poslastica koja "miriše" na jesen i zimu. Valjda zato što su je naše bake pravile uglavnom u tom periodu.
Sastojci za sloj od jabuka: 2 kg jabuka (po izboru), 100 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašičica cimeta, 50 g margarina
Sastojci za biskvit: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika ulja, 5 kašika brašna
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookKremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
04.09.2022
GurmanlookPriprema: Jabuke oljuštite i očistite od semenki. Isecite ih na komade željene veličine (pojedine domaćice ih rendaju).
Šerpu/modlu prečnika 25 cm premažite margarinom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom. Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.
Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste).
Dok se jabuke peku, pripremite biskvit. Odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi. Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći. Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još oko 25 minuta dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.
Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit, stavite tacnu na modlu i prevrnite. Ohlađenu tortu po premažite umućenim šlagom, a po želji možete i seckanim orasima .
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookSjajna poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate dijetalne sastojke
27.09.2022
GurmanlookPored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
KolumnaGlumci, prijatelji i porodica upućuju poslednji pozdrav dragom Dejanu
10.02.2025
Sudbine
Ostavite komentar