Showtime > Display

Rodžer VOTERS objavio SAOPŠTENJE povodom dokumentarca u kojem je prikazan kao ANTISEMITA

Film potpuno iskrivljuje i pogrešno predstavlja moje stavove o izraelskoj državi i njenoj političkoj ideologiji, cionizmu, naveo je muzičar

Izvor: K1info

01/10/2023 > 18:07

podeli vest:

Rodžer VOTERS objavio SAOPŠTENJE povodom dokumentarca u kojem je prikazan kao ANTISEMITA
Foto: Tanjug/AP


Rodžer Voters je objavio saopštenje kritikujući novi dokumentarni film koji ga prikazuje kao antisemitu.

Dokumentarac "The Dark Side of Roger Waters" (Tamna strana Rodžera Votersa) istražuje navode o antisemitizmu suosnivača benda Pink Floyd, koji je objavljen ove nedelje od strane britanske organizacije "Campaign Against Antisemitism" (CAA).

Voters je izjavio da su ga filmski autori kontaktirali za komentar ranije ovog meseca, ali ih je on odbio. Sada je, međutim, izneo svoje mišljenje o tome u obimnom postu na svojoj veb stranici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roger Waters (@rogerwaters)

"Celog svog života koristio sam platformu koju mi je dala karijera da podržim ciljeve u koje verujem. Strastveno verujem u univerzalna ljudska prava. Uvek sam radio na tome da učinim svet boljim, pravednijim i ravnopravnijim mestom za svu moju braću i sestre, širom sveta, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, veru ili nacionalnost, od domorodačkih naroda kojima preti američka naftna industrija, do iranskih žena koje se bore za svoja prava", počeo je on.

"Zbog toga sam aktivan u nenasilnom protestnom pokretu protiv ilegalne okupacije Palestine od strane izraelske vlade i njenog strašnog postupanja prema Palestincima. Oni koji žele da povežu tu poziciju sa antisemitizmom čine veliku štetu svima nama.

"Iskreno govoreći, često sam brbljiv i sklon nepoštovanju, ne sećam se šta sam rekao pre 13 ili više godina. Mnogo godina sam blisko sarađivao sa mnogim Jevrejima, muzičarima i drugima."

Rodžers nastavlja: "Ako sam uznemirio dve osobe koje se pojavljuju u filmu, žao mi je zbog toga. Ali sa sigurnošću mogu da kažem da nisam, i nikada nisam bio, antisemita - kao što će svedočiti svako ko me zaista poznaje. Znam da je jevrejski narod raznolika, zanimljiva i komplikovana grupa, baš kao i ostatak čovečanstva. Mnogi su saveznici u borbi za jednakost i pravdu, u Izraelu, Palestini i širom sveta.

"Film potpuno iskrivljuje i pogrešno predstavlja moje stavove o izraelskoj državi i njenoj političkoj ideologiji, cionizmu. Oslanja se na definiciju antisemitizma koja kritiku Izraela smatra inherentno antisemitskom i pretpostavlja da je cionizam suštinski element jevrejskog identiteta. Ova mišljenja, koja jasno dele voditeljka i dvojica intervjuisanih, mnogi osporavaju, uključujući i mnoge Jevreje.

"Film CAA manipuliše snimcima i citatima kako bi služio svojoj agendi i ozbiljno obmanjuje u mnogim aspektima.

"Ukratko, film je neozbiljan, nepriznat komad propagande koji neselektivno meša stvari koje sam navodno rekao ili uradio u različito vreme i u različitim kontekstima, u pokušaju da me prikažu kao antisemitu, bez ikakvog osnova u činjenicama."

Filmski autori još nisu odgovorili na Votersovo saopštenje.

Ranije ove nedelje, producent dokumentarca "The Dark Side of Roger Waters" tvrdio je da je jednom čuo da je Voters nazvao agenta benda Brajana Morisona "jebenim Jevrejem" dok je nastupao.

Na drugom mestu, saksofonista Norbert Stahel, koji je svirao za Votersa, naveo je da je muzičar ljutito odbijao hranu u restoranu koji je navodno smatrao "jevrejskom hranom". Takođe je naveo da je Voters ismevao njegovu porodicu, od kojih su neki ubijeni u holokaustu, oponašajući ih.

Autori dokumentarca tvrde i da je Voters predložio upotrebu antisemitskog jezika na sceni tokom jednog od svojih koncerata. Pošto je direktor svetla, koji je Jevrej, protestovao, Voters je navodno uklonio jednu od uvreda.

U junu je američki Stejt department kritikovao Votersa zbog koncerta u Berlinu, opisujući ga kao "duboko uvredljivog za Jevreje".

Mesec dana ranije, Voters se pojavio na bini tokom svog koncerta odeven u crni mantil sa amblemom sličnim svastici tokom segmenta koji se vrteo oko lika iz filma "Wall" grupe Pink Floyd, koji sebe zamišlja kao izmišljenog fašističkog diktatora za vreme halucinacije.

Foto: Youtube PrintScreen/New York Post

 

Muzičar je tvrdio da je taj segment izraz protiv fašizma, nepravde i netolerancije, nazivajući kritiku "neiskrenom i politički motivisanom".

Ostavite komentar