Showtime > Celebrity

Koju muziku sluša OPERSKA DIVA?

Imam više od 2.300 otpevanih uloga i nastupa, mogu slobodno da kažem da mi glas čuva Bog

Izvor: K1info

15/11/2022 > 12:07

podeli vest:

Koju muziku sluša OPERSKA DIVA?
Foto: YouTube screenshot


Operska diva Jadranka Jovanović privatno najviše voli da sluša tišinu. Tremu pred nastupe nema, ali oseća nešto drugo...

- Nemam tremu, imam odgovornost. Nešto što liči na tremu javlja se kada nastupam bolesna. A ima dosta i takvih nastupa i tada se preispitujem da li sam dobro procenila odluku da nastupim. Inače, mislim da trema inhibira izvođača - rekla je ona za Gloriju.

Na pitanje koju muziku privatno sluša, usledio je kratak odgovor.

- Muziku tišine.

Dozvoljava li opera improvizaciju?

- Opera je umetnost koja se odvija u strogo napisanim muzičkim, ritmičkim i metričkim okvirima, u kojoj učestvuje mnogo ljudi. Operski umetnik treba sve to da sažme u autentičnu interpretaciju. Samo posebni, izuzetni talenti uspevaju da u toj omeđenosti, u malom prostoru, improvizuju kroz interpretaciju. Ali na sceni se često dešavaju i razna iznenađenja, recimo ne nalazite rekvizitu na mestu gde treba da bude, ili vam je partner učinio nešto što iskače iz dogovorenog, onda morate da improvizujete, ako ste pravi umetnik.

Kako čuvate glas i negujete lepotu?

- Za mene su najvažniji san i unitrašnja harmonija. S obzirom na to da imam više od 2.300 otpevanih uloga i nastupa, mogu slobodno da kažem da mi glas čuva Bog.

 

Ostavite komentar