Showtime > Celebrity

SRAMNO je koliko košta LJUDSKI ŽIVOT: Ana Bebić progovorila o AKUŠERSKOM NASILJU

Goca Tržan je na K1 TV ugostila Anu Bebić i advokata Branka Aleksića, a pričali su o akušerskom nasilju i kroz šta sve prolaze porodilje

Autor: K1info

26/09/2022 > 08:29

podeli vest:

SRAMNO je koliko košta LJUDSKI ŽIVOT: Ana Bebić progovorila o AKUŠERSKOM NASILJU
Foto: majopublic


Pevačica Ana Bebić i advokat Branko Aleksić gostovali su u emisiji “Ako progovorim” na K1 televiziji, čija je tema bila akušersko nasilje.

- Sa prvim sinom sam imala problem. Imala sam kontrakcije, a doktor je u bio u fazonu: ma, nije ti ništa. Rekla sam doktoru da mora da me stavi na CTG da vidi. Ostavio me je da ležim i povremeno je govorio: nije ti ništa. Posle pola sata kada je krenula ozbiljna kontrakcija on se pravio nezainteresovan i vratio me u sobu - započela je svoju priču Ana Bebić za K1 televiziju.

Ona je napomenula da se njen sin Matija rodio 20 dana ranije, iako se njena doktorka borila da ga što duže zadrži u stomaku, kako bi mu se pluća razvila.

- Otišla sam kod doktora i rekla da me stvarno boli. Bilo je oko 11 časova uveče, jedva je pristao da me pregleda. Kada me je pogledao ja sam već bila otvorena. Brzo dole, brzo dole, ovo je već sve krenulo, bile su njegove reči - objasnila je pevačica.

- Zabranili su mi da vičem dok su trajale porođajne muke, pa na sve to guranje bebe. Baš mi je bilo nekako teško, iako je to bio upravo najlepši momenat u mom životu - rekla je Ana Bebić. 

Pevačica je dalje objasnila kako je tekao sam porođaj.

Foto: Pixabay.com

 

- Mene su stavili na krevet, a preko puta čujem ženu koja urla i porađa se, dok su pored nas sedeli jedan fini mladi doktor, medicinski tehničar, medicinska sestra i pili su kafu, a ja sam tako raskrečena čekala da se moj sin spusti. Nema većeg poniženja za ženu. Meni je to bilo toliko neprijatno. Prvi put javno govorim o tome - rekla je Ana Bebić za emisiju “Ako progovorim” na K1 televiziji.

Goca Tržan je tada upitala advokata Branka Aleksića kako porodilja može da dokaže pred sudom da je nad njom vršeno zlostavljanje.

- U zvaničnom sudskom postupku i odgovarajućim dokaznim sredstvom - rekao je on.

Advokat Aleksić je otkrio da je daleko veći broj tužbi rešio u korist oštećenih, nego što se stiče utisak u javnosti u poslednjih 10 godina.

- Dosta ljudi pokreće sudske postupke bez da ima činjeničnu potporu. Verujem u skoro sve što se govori u medijima u vezi sa akušerskim nasiljem. Oštećene treba da ostvare naknadu štete u sudskom postupku, a i sam sam bio akter takvih postupaka - istakao je advokat.

- Bio je slučaj gde jedna žena odlazi pet puta u ustanovu u Beogradu gde se žali na slab pritisak, nesvestice. Pet puta je vraćaju iz ustanove, pod izgovorom da imaju i teže slučajeve od nje. Petog puta kada je došla pala je sa stola i preminula. Vodili smo postupak, dokazali smo da je apsolutno u pitanju lekarska greška - dodaje Branko Aleksić.

Foto: majopublic

 

On dalje objašnjava da je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, u tom slučaju, podnela sedam krivičnih prijava protiv sedam ordinirajućih lekara. Ustanova je obavezana da isplati naknadu štete, i tada se dolazi do sasvim drugog segmenta, a to je visina naknade štete, koja se isplaćuje u takvim situacijama.

- To je poražavajuće koliko vredi život u Srbiji. Porodica je tužila, ta žena je imala troje dece i supruga, a dosudili su im, reda veličine, kao sada 500.000 dinara. Presuda je potvrđena od strane apelacionog suda. Obrazloženje za novčanu nadoknadu je glasilo da je žena već bila u određenim godinama - ispričao je advokat u emisiji kod Goce Tržan “Ako progovorim”.

 

 

 

 

Ostavite komentar