Showtime > Celebrity

BIKOVIĆU ZAUVEK ZATVORENA VRATA HOLIVUDA? Reditelj OTKRIO DETALJE skandala: Hteli su da se odrekne PUTINOVOG ORDENA

Reditelj je objasnio da se Biković uredno pripremao za snimanje "Belog lotosa", i da nije postojala ni naznaka svega ovoga

Izvor: K1info

05/02/2024 > 13:41

podeli vest:

BIKOVIĆU ZAUVEK ZATVORENA VRATA HOLIVUDA? Reditelj OTKRIO DETALJE skandala: Hteli su da se odrekne PUTINOVOG ORDENA
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Nakon poziva  Ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Miloš Biković izbačen je iz treće sezone serije "Beli lotos", jer smatraju da on podržava genocid i nazivaju ga Putinovim glumcem. HBO, kao jedan od vodećih globalnih medijskih giganata, suočio se sa raznim komentarima, nakon odluke da isključi popularnog glumca iz projekta.

Biković tvrdi da je meta ciljane kampanje, a da njegovo izbacivanje iz serije baca senku na suštinu umetničke slobode. Pitanje koje se postavlja je kako je HBO podlegao uticajima  propagande Ukrajine i ko donosi odluke o tome ko sme ili ne sme biti deo umetničkog procesa. 

U emisiji "Uranak" na televiziji K1 o svemu ovome govorio je reditelj Miroslav Lekić. 

- Nisu hteli da uđu u rizik onoga što bi kasnije moglo da se dogodi sa punom svešću to što rade nije korektno, bez obzira što je motivacija svega toga neke vrste političke korektnosti, koja je potpuno besmislena. Proglasili su Bikovića za Putinovog propagandistu. Jedan proizvoljan stav ukrajinskog ministarstva koja ima za potrebu, ne samo da demonizuju ljude koji nisu direktno vezani za rat, već bilo koga ko ima neku vezu sa Rusijom. Čitav je to jedan trend koji se dešavao jedno vreme. Poznato je da su ruski operski pevači skidani jednostavno jer su imali ruski pasoš i nisu se suviše deklarativno izjasnili protiv agresije – rekao je Miroslav Lekić.

Lekić je očekivao da će HBO ignorisati optužbe Ukrajine.

- Njihova izjava je jedan Gebelsovski komentar. Manipulativna stvar, gde dovodi jednog čoveka u situaciju da može da se stekne utisak, ne samo da podržava agresiju, nego kao da je bio i na frontu. Sa Milošem sam se video pre jedno dve nedelje i on mi je pričao o nekim tehničkim stvarima vezanim za seriju i delovalo je krajnje normalno, posebno što su to ozbiljne produkcije koje ne vrše pregovore i aganžman glumca dva dana uoči početka snimanja, to je jako dug period, gde se sve precizno planira.  Nije postojala ni naznaka svega ovoga, što se sada desiti. Kada je izašlo saopštenje pomislio sam da će doći do ovoga. Splasnula je stvar u jednom trenutku i mislio sam da će HBO ignorisati, jer saopštenje nosi puno nekih drugih problema unutar sebe. Ukoliko bi se ovo prihvatilo kao princip rada, mogli bismo da počnemo da pravimo liste za šta su nekada optuživani autoristični sistemi, da postoje crne i bele liste glumaca. Ovo je uvod u to, postoje podobni i nepodobni umetnici. Ako niste na listi podobnih, ne možete da radite. Mislim da je preovladalo nešto u HBO-u, što mislim da je jedna pragmatična odmazda i da nisu hteli da rizikuju bilo kakvu vrstu skandala, koja bi mogla da im se javi oko serije. Postoji medijski problem, oko koga bi se mogao praviti medijski skandal, to je jedna racionalna stvar.​

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Na pitanje, čega se HBO plaši, reditelj kaže:

- Iz same šturosti saopštenja može da se shvati da je u pitanju krajnje racionalni potez da se potencijalni rizici smanje na najmanji mogući nivo. Ovde je jedna propaganda. Jasno je da Ukrajina mora da ima nekakvu vrstu ofazivnog propagandnog stava da bi održala situaciju koja je potrebna i vezana za ratno stanje, zbog toga mora da se pravi neka vrsta tenzije u različitim oblastima. Od sporta, kulture i svega ostalog. 

- Došli smo u jedno mnogo više zaoštreniju bipolarnu situaciju raznih stvari i da su sada neke stvari koje se mogu izroditi iz ovakvih ekscesa mnogo opasnije nego što su nekada bile. Ovakav potencijalni eksces unutar sebe, nosi ogroman potencijal problema za HBO. Oni su iz čiste prevencije odlučili da je mnogo lakše zameniti Bikovića, nego ulaziti u nekakv potencijalni rizik, što je krajnje nekorektno, ali mislim da je to prosto matematički presečeno u nekom trenutku. 

-  Da je Miloš Biković imao drugu vrstu političkog stava, odnosno da je definisao svoj politički stav i da se odrekao ruskog ordena, naravno da do ovoga ne bi došlo i sve bi bilo uredu. Ovim saopštenjem, on prosto negde kaže da on želi da sačuva svoj integritet i svoju slobodu i uverenja, bez toga da mora javno i deklarativno da ih saopštava ne bi li time učvrstio i poboljšao svoju situaciju – rekao je reditelj i objasnio da li je ovim saopštenjem Milošu Bikoviću, jasno stavljeno do znanja da nije dobrodošao u Holivud:

- Ovo nije sigurno lično, ako gledam sa strane HBO-a. Oni nisu Holivud, jer je Holivud širi, jači i moćniji. Ne mislim da mu je ugrožena karijera u tom smislu. Siguran sam da će u narednom periodu zbog potencijala skandala koji se vuče, da neće biti ponuda novih. Ne bih voleo da sam u pravu, ali plaši me da neće. "Beli lotos" jeste poznata serija, ali imamo mi naših poznatih glumaca koji su igrali u nekim jako poznatim serijama i nije se dogodila nikakva radikalna promena. Tu postoji određena profilacija likova koji mogu igrati zbog jezika, akcenta. Rade Šerbedžija je usavršio taj tip ruskog mafijaša, po kome je postao poznata holivudska zvezda. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Saopštenje našeg MSP

- Ukrajinske tvrdnje su neutemljene, jer je Miloš Biković jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih glumaca svoje generacije, koji je, iako je mlad, ostvario i ostavio traga u srpskoj, ali i u međunarodnoj kinematografiji. Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na dan srpske diplomatije 2019. godine, uručio povelju zbog ličnog doprinosa Srbije i njenog bogatog stvaralaštva u svetu. 

Film Miroslava Lekića je poslednji film koji je snimio Žarko Laušević.

- Premijera filma "Ruski konzul" zakazana je za 3. mart na zatvaranju "FEST-a". U bioskopima će krenuti dva dana kasnije.  Zadovoljan sam svim što smo napravili, imao sam sjajnu ekipu glumaca i saradnika. To je jedan izuzetno složen i glumački zahtevan film sa fantastičnim ulogama. Neki glumci koji kod nas nisu još uvek toliko poznati će publika moći da otikrije. Sa druge strane smo uspeli da jednu temu koja je jako dugo u centru pažnje, da obradimo na jedan zanimljiv način, a da kroz neku vrstu vraćanja u prošlost, objasnimo neke stvari koje se dešavaju danas. Naš film se vraća u 1973. godinu i završava se 1983. god, pre nego što je eskalirala na ovaj način kriza na Kosovu. Pokušali smo da postavimo neka pitanja, na koja ćete sami sebi morati da odgovorite kada pogledate film. Ponosan sam zato što je to film iz 1973, gde smo Đakovicu, Prizren, sve ponovo morali da rekonstruišemo da bi mogli da napravimo jednu priličnu vernu sliku tog prostora - kaže reditelj. 

- Žarko je već bio ozbiljno bolestan kada smo počeli da snimamo film i znali smo da će biti teško. Napravili smo takav plan snimanja da bi nekako se prilagodili njegovim terapijama, jer je prosto i fizički zahtevna uloga. Mi smo uspeli u tom prvom delu filma da odradimo sve te najteže stvari koje su bile u prvom delu filma,  pre svega plašeći se nekih posledica koje je vukla terapija i sve ono što je išlo kao neophodno u njegovom slučaju. Žarko je posle radio i "Kalkanske krugove" i tu je ostalo čak nekoliko nesnimljenih dana, ali je on ne više od deset dana pred smrt otišao u studio da bi neke stvari dosnimio u toj seriji. To je prosto bio njegov život i sa tim je otišao sa ovoga sveta. Taj 3. mart doživljavam kao neku vrstu ponovnog susreta sa njim, bez obzira koliko je on svakodnevno prisutan u mom životu, ali to će biti neko mesto gde ćemo se opet zajedno naći - zaključio je reditelj Miroslav Lekić u emisijI "Uranak" na televiziji K1. 

 

 

 

Ostavite komentar

Zaječar

Isplaćen, HBO je to! A sa tim parama će isplatiti Ruske botove is Srbije koji pišu po novinama da u Putinovoj Rusiji je med i mleko. Bednije ne može biti!

05.02.2024 16:54