Showtime > Celebrity

Reporterka K1TV MAŠA ĐORĐEVIĆ otkrila zašto najviše voli VELIKE PRIČE malih ljudi

Rukovodim se onom izrekom da sreća prati hrabre. Volim da prevazilazim svoje granice i da pokažem publici da u životu sve možemo, kaže ona

Autor: K1info/Politika

29/04/2023 > 17:29

podeli vest:

Reporterka K1TV MAŠA ĐORĐEVIĆ otkrila zašto najviše voli VELIKE PRIČE malih ljudi
Foto: Lična arhiva Ljiljana Petrović


Još se nisu slegli utisci. Onako leteći, reporterski, Maša Đorđević, novinarka TV K1, prisustvovala je moskovskoj premijeri filma "Izazov” Klima Šipenka, sa Milošem Bikovićem u jednoj od glavnih uloga.

Veliki je to korak za čoveka i još veći za kinematografiju. Za mene, bio je to profesionalni izazov, ali i privilegija da se nađem na mestu na kome se ispisuje filmska istorija – da izveštavam sa svetske premijere "Izazova”, prvog filma snimljenog u svemiru. 

Ovako razgovoru za TV Reviju priča Maša Đorđević, reporterka TV K1. 

Bio je to pravi spektakl. Kao da se nalazite u svemirskoj kapsuli, a ne u bioskopu. Atmosfera dinamična, nadrealna, sve digitalizovano, gromoglasni početak projekcije... Nisam videla toliku ushićenost publike i medija kao tog 12. aprila u moskovskom bioskopu. Ne možete da verujete koliko Rusi vole našeg Miloša Bikovića. On je kao glavni glumac u "Izazovu”, zbog davanja izjava, kasnio pola sata na premijeru. Protokol je kod Rusa drugačiji – glumci se, inače, pre svečane premijere, poklanjaju publici. A sada su napravili izuzetak i na kraju su opipali puls publike. Aplauz je trajao 20 minuta.

Osim prisustva svečanom činu, Maša Đorđević je imala izuzetnu čast da joj vodič kroz Moskvu bude poznati glumac koji se odlično snašao u ulozi pripovedača. Gledaoci TV K1 i Tanjug TV mogli su ponešto da čuju o istoriji i znamenitostima ruske prestonice.

Maša Đorđević sve radi na svoj način. Ima temeljan reporterski pristup, ume da zaokruži teme. Ume da pronađe detalje bliske mlađoj populaciji, ali i starijima. Kod nje je sve brzo, ali nije kuso. Kad ona krene da govori vi, prosto, morate da je slušate!
Uskoro puni 29 godina, a kaže nam da je u svet TV novinarstva ušla sa deset radeći dečje i tinejdžerske emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. 

Oduvek su me nosile posvećenost i naklonost prema ovoj profesiji. Sa godinama je samo narastala odgovornost – naglašava ona. 

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u rodnom Beogradu, gde je završila i master studije sa čistom desetkom. Bila je vukovac, đak generacije, a akademski rad i obrazovanje su joj na prvom mestu. Često vodi radionice i uči mlade ljude veštinama 21. veka. Kako da suzbiju tremu i strah, kako da ostvare kontakt sa publikom. Na TV Kazbuka je uređivala dečje emisije Poslovi i Časkalice. 

Da li je to tako sudbina udesila, istog dana kada sam primljena na doktorske studije Fakulteta političkih nauka, dobila sam poziv da budem reporter Jutarnjeg programa TV K1 koji uređuje Jovana Joksimović.

Rukovodim se onom izrekom da sreća prati hrabre. Volim da prevazilazim svoje granice i da, na neki način, pokažem gledaocima da u životu sve možemo. Bitno je osloboditi se straha. Strah je kočnica. U „Uranku” sam gledaocima predstavila najraspevanijeg čistača Gradske čistoće. Kada se kreče grafiti, ne volim da sam posmatrač, već uzmem četku u ruke i zajedno sa radnicima uklanjam grafite. Uvek pravim pokret. Volim da donesem velike priče malih ljudi, a i da pomognem žiteljima kada nema vode, oko rasvete u ulici, da ih odvedem na izložbu, dobru predstavu ili u muzej. 

Na to je navikla i svoje urednike. 

Deluje tako krhko! Uživo u programu je skakala, ronila, skijala... Mnoge svoje veštine je pokazala. Kada je u živom programu, kaže, zaboravlja na sve. Radnim danima ustaje u pet ujutru jer Uranak počinje od 7.25 i traje do 11.30, na 109. kanalu MTS.


Uz dobru organizaciju, mnogo toga može u prestonom gradu da se isprati. K1 je televizija koja diše kao jedna porodica. Osećate u svakom trenutku da ste deo nje i da ste prihvaćeni i voljeni.

Posao reportera mnogima možda ne izgleda zahtevno. Međutim, kada sam ušla u te cipele shvatila sam da je svaki šraf u tom lancu važan. Volim da improvizujem, ali se ipak pre toga dobro pripremim jer je to preduslov za kreativnost i autentičnost u pristupu.

Ništa neobično

Njenim roditeljima nije bilo neobično kada je izvela skok bandži džampingom uživo u programu.

Kada sam ja u pitanju jedino što me pitaju: da li si gladna, umorna, je l’ ti treba nešto? Roditelji me dobro poznaju. Znaju granice mojih mogućnosti. Oni su ekonomisti, a sestra Maja je primer da radom, strašću, talentom, možeš da dosegneš velike visine. Maja je slikarka i sa svojim slikama obišla ceo svet. 
Svi smo umetnici, na svoj način. 

U bolidu Sebastijana Fetela

Prva je osoba koja je sela u šampionski bolid Sebastijana Fetela RB7, a da nije vozač Formule 1. Dogodilo se to na spektaklu Red Bull šou u Beogradu.  

Organizatori su mi rekli: Ne, ne može. Pitajte Britance. Ja sam neko ko pita. Mnogi ljudi ni ne pokušaju. Zato sam se upisala u anale ovog sporta kao jedini novinar koji je seo u šampionski bolid – kaže Maša Đorđević.


U performansu Marine Abramović

Sećate li se izložbe Marine Abramović u muzeju na Ušću? Mislila sam da će izvesti performans na konferenciji. Svi su postavljali pitanja, a ja sam sačekala kraj i obratila joj se:

– Marina, drago mi je što se upoznajem sa vašom umetnošću. Da li biste mogli da me očistite četkom? Da i ja imam tako uspešnu karijeru kao vi?  

Svi su se smejali! 

U ruci je, kaže, držala četku za odelo. Marina je došla do Maše i od glave do pete je očistila.

– Ja sam, eto, imala odličan prilog. Sve je moguće!

 

Ostavite komentar