Priče > Sudbine

Od njih se nacistima LEDILA KRV U ŽILAMA: Ko su bile ruske "NOĆNE VEŠTICE"

Nemci su im dali preteći nadimak Nachthexen, što bi u prevodu značilo "Noćne veštice" jer su njihovi avioni imali karakterističan zvuk

Izvor: K1info

19/12/2022 > 21:12

podeli vest:

Od njih se nacistima LEDILA KRV U ŽILAMA: Ko su bile ruske "NOĆNE VEŠTICE"
Foto: Youtube PrintScreen/abulous, Fierce & Feisty Women In History


Pripadnici 588. noćnog bombarderskog puka imali su čast da budu na vrhu liste najomraženijih ljudi u Nemačkoj Trećeg rajha. Do kraja Drugog svetskog rata bacili su 3.000 tona bombi i 26.000 zapaljivih granata na nemačke ciljeve. Značajno je da su 588. noćni bombarderski puk u potpunosti sačinjavale - žene!

Nemci su im nadenuli preteći nadimak Nachthexen, što bi u prevodu otprilike značilo "Noćne veštice", upoređujući zvuk njihovih drvenih aviona sa metlama, neposredno pre nego što bi ispustile bombe. Žene su letele na dvokrilcima od šperploče koji se nisu pojavljivali na radarima, tako da je karakterističan zvuk bio jedino upozorenje neprijatelju, ali tada je obično bilo kasno.

Prva misija "Noćnih veštica" bila je bombardovanje štaba SS i imala je ogroman uspeh. Ali one nisu samo letele i bacale bombe, uzvratile bi i vatru kada su bile napadnute.

Suočile su se sa podsmehom

Kada je u pitanju formiranje 588. noćnog bombarderskog puka, žene su morale da se izbore sa seksizmom i ismevanjem od strane muških sovjetskih vojnika.

Pored toga imale su neodgovarajuće uniforme i preveliku mušku obuću, a njihove letilice bile su avioni korišćeni za obuku pilota i zaprašivanje useva Polikarpovi, nazvani po konstruktoru Nikolaju Polikarpovu. U ovim letilicama žene su bile izložene ekstremnim uslovima tokom letova, što je predstavljalo izuzetan podvig u teškim zimskim prilikama.

"Noćne veštice" su iskoristile svu prednost situacije - veličina aviona ih je učinila skoro nemogućim za gađanje, a noćne misije su izvođene jer su morale nisko da lete, noseći samo dve bombe, po jednu ispod svakog krila. Iako su letilice bile zastarele i spore, one su koristile izuzetne manevarske sposobnosti. Takođe, maksimalna brzina bila je daleko manja od nemačkih aviona, što je brzim lovcima poput Messerschmitt Bf 109 i Focke-Wulf Fw 190 otežavalo obaranje.

Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Irina Sebrova je sa 1008 misija bila najuspešniji pripadnik puka

Tokom Drugog svetskog rata, "Noćne veštice" su izvele 28.676 letačkih sati, oštetivši ili potpuno uništivši 17 mostova, devet pruga, dve železničke stanice, 26 skladišta, 12 skladišta goriva, 176 oklopnih vozila i 86 vatrenih uporišta. Pored bombardovanja, jedinica je izvršila 155 isporuka hrane i municije sovjetskim snagama.

Trideset pripadnica "Noćnih veštica" stradalo je u borbama, ali je 24 preživelo da dobije nagradu Heroja Sovjetskog Saveza.

 

Ostavite komentar