Priče > Sudbine

Ko je bio MILADIN KOVAČEVIĆ? Dimplomirani MATEMATIČAR na mestu direktora Republičkog zavoda za statistiku

On je preminuo danas u jutarnjim časovima, u 71. godini

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

25/05/2024 > 12:21

podeli vest:

Ko je bio MILADIN KOVAČEVIĆ? Dimplomirani MATEMATIČAR na mestu direktora Republičkog zavoda za statistiku
Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ


Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević preminuo je jutros u 71. godini, potvrđeno je Tanjugu.

Kovačević je rođen 24. avgusta 1952. godine u Kazancima (Gacko), a osnovnu školu je završio u Nikšiću, gimnaziju u Gornjem Milanovcu.

Diplomirao je na Matematičkom fakuletu u Beogradu na odseku za matematiku, opšti smer i matematičke strukture 1976. godine. Iste godine upisao je postdiplomske studije iz oblasti statistike pri Ekonomskom fakuletu u Zagrebu u organizaciji Saveznog zavoda za statstiku i angažmana (profesora i programske asistencije) Indijskog statističkog instituta u Kalkuti.

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

 

Magistarski rad pod naslovom "Efekat popisivača" odbranio je 1978. godine i stekao zvanje magistra ekonomije iz oblasti statistike.

Za zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije postavljen je 2003. godine, sa zadatkom harmonizacije i unapređenja statističkog sistema, a postavljen je ponovo na isti položaj 2011. godine.

U tom svojstvu presudno je doprineo uspostavljanju i utemeljenju Sistema nacionalnih računa kao i odgovarajuće analitičke infrastrukture i kadrovskog potencijala za potrebe korisnika, a pre svega nosilaca ekonomske politike.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku postaje 2015. godine.

Ostavite komentar